Rusija traži američkog špijuna CIA, koji je drukao ruske tajne, pa letovao u Crnoj Gori i nestao

Kremlj je ove nedelje potvrdio da je Smolenkov radio u predsedničkoj administraciji, ali je istakao da je on otpušten pre nekoliko godina i da nije imao pristup Putinu

  • 4
Oleg Smolenkov

Foto: RTVI news

Bivši službenik predsedničke administracije Vladimira Putina, Oleg Smolenkov, koga mediji nazivaju navodnim američkim špijunom, zaobišao je zabranu pre dve godine i sa porodicom otišao u Crnu Goru, gde mu se gubi svaki trag. Zvaničnici koji su dozvolili njihovo putovanje su kažnjeni, a Rusija je preko Interpola zatražila od SAD da pruže informacije o tome gde se on nalazi, piše ruska Gazeta.

Američki obaveštajni agenti su navodnu CIA krticu odveli na bezbedno mesto tokom porodičnog odmora u Crnoj Gori pre dve godine, preneo je CNN ranije ove nedelje.

- Ubrzo nakon Smolenkovog nestanka u junu 2017. godine, nadležni organi započeli su proveru, koja je pokazala da zvaničnici koji su dozvolili da zaposleni u predsedničkoj administraciji i njegova porodica putuju u Crnu Goru krše tada uspostavljenu zabranu službenicima koji putuju u ovu balkansku zemlju - rekao je izvor za Interfaks.

Izvor je dodao kako je zabrana uvedena u proleće 2017. nakon pogoršanja bilateralnih odnosa dveju zemalja, posle navoda o umešanosti Moskve u neuspeli pokušaj puča u Crnoj Gori na jesen 2016. godine.

- Jedan građanin Rusije nestao je na teritoriji strane države zajedno sa porodicom. Dve godine kasnije, američki mediji objavljuju priču o tome kako se on nalazi u Sjedinjenim Državama. Interpolu su predstavljena pitanja o nestanku stranog državljanina i njegovom prisustvu na teritoriji Sjedinjenih Država - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Smolenkov je radio u ruskoj ambasadi kod ambasadora Jurija Ušakova u Vašingtonu. Zatim je pratio ambasadora nazad u Moskvu 2008. godine, kada je Ušakov postavljen za Putinovog savetnika za spoljnu politiku. Ušakov je odbio da komentariše u četvrtak da li poznaje Smolenkova.

CNN je preneo kako je navodni špijun CIA decenijama prenosio informacije u SAD i da je imao direktan kontakt sa Putinom. Takođe je rečeno da je potvrdio američkim obaveštajcima da je predsednik Rusije nadgledao navodno uplitanje Kremlja u američke predsedničke izbore 2016. koji su Trampa doveli na vlast.

Zaharova je rekla da su izveštaji američkih medija povezani sa američkom unutrašnjom politikom pre predsedničkih izbora sledeće godine.

- Ovo je klasična propaganda - rekla je ona.

Kremlj je ove nedelje potvrdio da je Smolenkov radio u predsedničkoj administraciji, ali je istakao da je on otpušten pre nekoliko godina i da nije imao pristup Putinu.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, nazvao je izveštaj CNN-a "fikcijom".

U petak je RTVi, medijska kuća na ruskom jeziku sa sedištem u Njujorku, objavila fotografiju čoveka za koga se navodi da je Smolenkov.

Objavljen je i intervju sa čovekom po imenu Jevgenij Agafonov, koji tvrdi da je bivši suprug Smolenkove supruge Antonine i otac njenog najstarijeg deteta Ivana. Agafonov je optužio Smolenkove da su dečaka odveli u SAD bez njegove dozvole. Rekao je da sa sinom nije razgovarao od juna 2017. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • febo

    13. septembar 2019 | 11:09

    Jos jedan koji ce da se oklizne na koru od banane

  • Sagq

    13. septembar 2019 | 12:42

    Rusi kao i Srbi mater i oca bi prodali za pare..

  • Sara Vidak

    13. septembar 2019 | 13:55

    Pa da li je normalan, kako u Crnu Goru da letuje kad je tamo sve skupo i imaju fekalije.. trebao je da ide u Grcku ili da dodje u Beograd.. tu bar ne smrdi na fekalije nego samo ponekad i samo leti kad je vruce, i malo na prolece kad malo ugreje.. i Beograd ne ispušta fekalije u svoje reke, kao ni Grci..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA