CIA skinula oznaku tajnosti sa ovih dosijea: Otkriveno kako su špijunirali i prikupljali informacije

Operacija iz 70-tih godina prošlog veka sa kodnim imenom Takana istraživala je upotrebu golubova sa minijaturnim kamerama koje automatski snimaju fotografije, navodi se u objavljenim dosijeima.

  • 1

CIA je skinula oznaku tajnosti sa dosijea koji otkrivaju kako su golubovi korišćeni u tajnim špijunskim misijama tokom Hladnog rata.

U dokumentima je opisano kako su golubovi trenirani da fotografišu osetljive lokacije u Sovjetskom Savezu, ali i kako su gavranovi korišćeni da ispuštaju prislušne uređaje na pragove prozora, a delfini za podvodne misije.

Operacija iz 70-tih godina prošlog veka sa kodnim imenom Takana istraživala je upotrebu golubova sa minijaturnim kamerama koje automatski snimaju fotografije, navodi se u objavljenim dosijeima.

CIA je iskoristila činjenicu da golub ima neverovatnu sposobnost, skoro supermoć, da može da bude ostavljen negde gde nikada nije bio i da pronađe put kući stotinama kilometara, prenosi BBC.

CIA, Central intelligence agency Foto: Guliver/ Mark Wilson/Getty Images

U okviru operacija Takana istraženo je korišćenje drugih životinja za potrebe obaveštajne službe, pa je CIA trenirala gavranove da ispuštaju i ponovo uzimaju male objekte težine do 40 grama na pragove prozora nepristupačnih zgrada.

CIA je takođe istraživala da li ptice selice mogu da se koriste da postave senzore kojim bi bilo utvrđeno da li Sovjetski Savez testira hemijsko oružje. Izgleda da je bilo i testova sa nekom vrstom električne stimulacije mozga kako bi psi bili daljinski navođeni, ali mnogi detalji su još pod oznakom tajnosti.

Prethodno su u operaciji Akustična maca prislušni uređaji stavljni u mačke. Dosijei otkrivaju da je CIA tokom 1960-ih pokušavala da kristi delfine za "proboj u luku", sa ili bez čoveka. Problem je bio u tome što agent na terenu nijemogao da preuzme kontrolu nad delfinom od trenera koji je sa njim radio.

Ispostavilo se da su golubovi najefikasniji i srredinom 1970-ih CIA je počela da sprovodi seriju probnih misija. Korišćena je kamera vreda 2.000 dolara, teška samo 35 grama, a fotografije snimljene iznad kvarta Nejvi jard u Vašingtonu bile su izuzetno kvalitetne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA