Uznemirujuće upozorenje Edvarda Snoudena: Prate nas na svakom koraku

Čovek koji je raskrinkao masovnu prismotru od strane američkih službi sada je, govoreći za više nemačkih listova, upozoravao na jačanje internet koncerna, rekavši između ostalog da se nada azilu u Nemačkoj

  • 8

Pogrešno bi bilo posmatrati uspon političara poput Donalda Trampa, Borisa Džonsona ili desničarske Alternative za Nemačku samo kao "privremeno odstupanje od političke norme", rekao je najpoznatiji svetski uzbunjivač Edvard Snouden u intervjuu za nemački nedeljnik Špigel.

Čovek koji je raskrinkao masovnu prismotru od strane američkih službi sada je, govoreći za više nemačkih listova, upozoravao na jačanje internet koncerna, rekavši između ostalog da se nada azilu u Nemačkoj.

Već je šest godina prošlo otkako je Edvard Snouden (36) otkrio kako američke i druge zapadne službe prisluškuju gotovo sve i svakog. Danas Snouden upozorava da će demokratski pokret u Hongkongu biti ugušen istim metodama - sveobuhvatnom prismortom, piše DW.

Govoreći o usponu Trampa u Džosnona Snouden je rekao da su svuda političari i preduzetnici shvatili da mogu da iskoriste tehnologiju kako bi uticali na svet na jednom višem nivou.

Uveren je da je tehnički razvoj interneta postao opasnost

- U svetu totalne prismotre u kojem bi se svako kršenje zakona bez izuzetka gonilo - svi ljudi bi bili kriminalci - rekao je Snouden, tražeći obustavu masovnog prikupljanja podataka.

Edvard Snouden

Foto: Profimedia/Film Stills

To, napominje, ne važi samo za tajne službe već i za koncerne kakvi su Fejsbuk i Gugl.

Bivši američki obaveštajac kaže da se u prvom koraku ljudima mora pojasniti koliko smo praćeni na svakom koraku.

- I ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti - rekao je on za Špigel.

DW podseća da je u Sjedinjenim Državama Snouden optužen za izdaju. U pokušaju da 2013. iz Hongkonga stigne u Ekvador, zaustavljen je na moskovskom aerodromu pošto su SAD poništile njegov pasoš. Snoudenu je u Rusiji odobren azil koji trenutno teče do sledeće godine.

- Bilo bi mi drago da sam dobio političku zaštitu od Nemačke i Francuske i tamo podneo zahtev za azil. Ali su tamošnje vlasti tražile razloge da me odbiju - rekao je Snouden u intervjuu listu Velt.

On je uveren da bi Nemačka danas mogla da mu odobri azil bez velikih posledica po odnose Berlina i Vašingtona.

Uveren je i da će jednog dana moći da se vrati u SAD. Optužba da je ugrozio nacionalnu bezbednost u međuvremenu se urušila, rekao je Snouden.

Inače, razlog zbog kojeg je najpoznatiji svetski uzbunjivač ponovo prisutan u nemačkoj štampi je njegova nova knjiga „Permanent Record" koja će se naći u prodaju u utorak, prenosi DW.

Pogledajte video: Ekskluzivni snimak Asanža u zatvoru: Zavirite u njegovu ćeliju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ..

    14. septembar 2019 | 23:59

    Наравно да то знамо, преко друштвених мрежа, преко мрежних оператера, све су хаковали, свуда гурају нос, и не можемо то да избегнемо све и да хоћемо..

  • Mare

    15. septembar 2019 | 08:32

    Kaze:'demokratski pokret u Hongkongu'Da nije ucenjen da ovako govori

  • zox

    15. septembar 2019 | 09:21

    e pa kad dodje zadnje vreme, šipke u ruke, pa lomite sve što ima veze sa internetom, kamere, satelite, antene....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA