≫ 

SAD objavile satelitske snimke napada na saudijske rafinerije (FOTO)

Iranci negiraju svoju umešanost

  • 10
Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji i podatke koji idu u prilog njihovim tvrdnjama da iza svega stoji Iran, piše BBC.

Iranci negiraju svoju umešanost pošto je Vol strit džurnal objavio da američki i saudijski zvaničnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Irana.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

SAUDIJCI SPREMNI DA ODGOVORE NA NAPAD

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad spreman i kadar odgovoriti na taj teroristički napad.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da SAD "ima razloga verovati da zna" ko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija u zavisnosti od potvrde.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

- Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da verujemo da znamo ko je krivac, spremni smo za oružani napad u zavisnosti od potvrde, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni veruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uslovima ćemo nastaviti - napisao je Tramp, čiji tvit aludira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na saudijsko naftno polje.

Sličnu terminologiju koristio je u junu kada je objavio da je otkazao napad na Iran iako je bio spreman za to.

SKOČILE CENE NAFTE

Cene nafte na svetskim tržištima skočile su u ponedeljak više od 10 posto, na najviše nivoe u četiri meseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji smanjio proizvodnju za, procenjuje se, više od 5 miliona barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svetu.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Na londonskom je tržištu cena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 15 posto, na 60,90 dolara.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran.

Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Vol strit džurnal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene celokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svetske proizvodnje.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 miliona barela nafte, a izvozi oko 7 miliona barela.

VIDEO: Trenutak stravične eksplozije naftovoda u Meksiku

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    16. septembar 2019 | 11:11

    Amerikanci ih napali da izazovu sukob sa Iranom.

  • MRK

    16. septembar 2019 | 11:14

    To ameri bombardovali i snimali.

  • nima

    16. septembar 2019 | 11:43

    Kako su ovi ameri pametni. Sve znaju unapred! Kod njih vazi pravilo “zavadi pa vladaj”.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA