≫ 

Saudijska Arabija pogubila 134 ljudi, od kojih 6 dece: Razapeti su ili obezglavljeni

Prema međunarodnom pravu, osuđivanje osobe mlađe od 18 godina na smrtnu kaznu je nezakonito

  • 12
Saudijska arabija, smrtna kazna Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Saudijska Arabija je od početka godine pogubila 134 osobe, od kojih su šestoro bila deca kada su uhapšeni, otkrio je novi izveštaj koji su preneli britanski mediji.

Šokantni detalji otkriveni su na Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, u jeku napetosti između SAD i Irana nakon što je napadnuto najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

U 2018. godini u toj je zemlji pogubljeno je 149 ljudi, dok je 46 osuđeno na smrtnu kaznu do kraja godine, prenosi Dejli mejl.

Prema izveštaju Projekta za smrtnu kaznu, mnogi od 46 ljudi su sada ubijeni, a država je u poslednjih nekoliko meseci drastično povećala broj egzekucija.

Još najmanje 24 osobe, uključujući troje dece, u neposrednoj je opasnosti, navodi organizacija za ljudska prava.

Prema međunarodnom pravu, osuđivanje osobe mlađe od 18 godina na smrtnu kaznu je nezakonito.

Britanski mediji prenose kako brutalne saudijske metode uključuju odrubljivanje glave i raspeće, pri čemu se neki delovi žrtava ne sahranjuju, već ostaju izloženi neko vreme.

Organizacija je podsetila na jedno od najvećih masovnih pogubljenja, koje je Saudijska Arabija izvela u aprilu ove godine, kada je pogubila 37 državljana.

Prema njihovim rečima, Saudijska Arabija krši ljudska prava i obavlja "ilegalna i proizvoljna pogubljenja".

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je prošle godine govorio o smrtnoj kazni u zemlji i obećao da će "stopa pogubljenja biti smanjena u rekordnom roku".

mohamed bin salman, saudijska arabija, princ, Bin Salman je obećao da će stopa pogubljenja biti smanjena u rekordnom roku Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, Saudijska Arabija je trenutno u centru svetske javnosti, nakon što je napadnuto njeno najveće naftno postrojenje u zemlji.

SAD je objavila satelitske snimke napada, aludirajući da iza njega stoji Iran.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da SAD "ima razloga verovati da zna" ko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija u zavisnosti od potvrde.

Kako je rekao, čekaju da čuju od Kraljevstva za koga oni veruju da je bio uzrok ovog napada.

Iranci negiraju svoju umešanost u napad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    16. septembar 2019 | 23:38

    Та земља дивљака С Арабија је главни савезник израела америке и енглеске

  • Suza Kg

    16. septembar 2019 | 23:56

    Koliko znam SAD ne poštuje medjunarodno pravo. Svaka njihova akcija obavljena je bez odobrenja UN, u njihovim zatvorima se isto nalaze deca koja su kao maloletnici osudjeni na smrtne kazne, jedina razlika je što oni na izvršenje čekaju dok postanu punoletni. Da li ste imali priliku da pogledate gde drže decu koju su uhvatili kada su ilegalno prešli granicu??? U kavezima... Kao što su napali Irak sa " čvrstim dokazima" o biološkom oružju, tako sada bez osnova za sve optužuju Iran...Mislim da ne postoji mesto na ovoj jadnoj planeti gde nisu umešali svoje prste. Što se tiče arapskih zemalja svi znamo da su im kazne iste kao u srednjem veku.

  • Alien

    16. septembar 2019 | 23:20

    Teško tome narodu sa tim fanaticima bolesnim opsednutim verom na vlasti, eto im sad kad su im pretci prešli na islam umjesto da su ostali hrišćani ili domorodci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA