Ko stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji? Evo šta pokazuju dokazi

Američki zvaničnici nisu ponudili nikakve dokaze osim satelitskih snimaka, za koje analitičari kažu da su nedovoljni da bi dokazali odakle je napad došao, koje oružje je korišćeno i ko ga je ispalio

  • 9
Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

Administracija predsednika Amerike Donalda Trampa rekla je da "Iran najverovatnije stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji", pozivajući se na obaveštajne procene i satelitske snimke koji prikazuju ono što su zvaničnici rekli da je dokaz iranske umešanosti.

Zvaničnici Trampove administracije rekli su da su napadi mogli uključivati kombinaciju bespilotnih letelica i krstarećih raketa i da nisu poreklom iz Jemena, nakon što su pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli odgovornost za napad. Iran je negirao bilo kakvu umešanost.

Američki zvaničnici, međutim, nisu ponudili nikakve dokaze osim satelitskih snimaka, za koje analitičari kažu da su nedovoljni da bi dokazali odakle je napad došao, koje oružje je korišćeno i ko ga je ispalio.

Saudijska Arabija postojenja nafte napad

Foto: Tanjug/AP

Njujork tajms je analizirao satelitske snimke koje je Trampova administracija objavila, uporedio ih sa nezavisnim izvorima da bi utvrdili šta pokazuju i šta ostavljaju nejasno:

- sofisticiranost napada daleko prevazilazi onu koju su pokazali prethodni napadi Huta, povećavajući verovatnoću direktne iranske umešanosti

- sami satelitski snimci nisu dovoljni kako bi se potvrdile američke tvrdnje da je napad najverovatnije došao iz Irana ili Iraka

- nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili koja vrsta oružja je korišćena, ali preciznost udara odgovara navodećem projektilu.

SLOŽENOST NAPADA PREVAZILAZI DOSADAŠNJE MOGUĆNOSTI HUTIJA

Vojni analitičari koji su proučavali rat u Jemenu kažu da domet, obim i složenost napada na saudijska naftna postrojenja daleko prevazilaze bilo kakve mogućnosti koje su Huti prethodno pokazali.

Američki zvaničnici objavili su satelitske fotografije na kojima se vide najmanje 17 tačaka udara na dva energetska postrojenja u Saudijskoj Arabiji, mada nije sve oružje nužno pogodilo njihove ciljeve.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

2015. godine Saudijska Arabija pokrenula je kampanju za pokušaj povratka teritorije preuzete od strane Huta, jemenske frakcije koju je podržao Iran.

Rat je ubio hiljade civila i doveo više od 12 miliona ljudi u rizik od gladi, ali nije uspeo da vrati kontrolu nad gradom i ostatka zemlje koju drže Huti.

Iako su Huti često koristili bespilotne letelice za napad na Saudijsku Arabiju, oni su se uglavnom oslanjali na Samad 3, jeftin, mali, spor i nespretan dron koji verovatno ne bi mogao da prodre u saudijsku odbranu i dostigne ciljeve sa tačnošću i koordinacijom koja je viđena tokom vikenda.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

U novije vreme koristili su napredniji dron, Kuds 1, koji može da se opiše kao mala krstareća raketa ili velika bespilotna letelica sa korisnim opterećenjem koji se približava onom krstareće rakete.

Domet, obim i preciznost najnovijeg napada - uključujući uspešan prodor kroz saudijsku vazdušnu odbranu i izbegavanje prepreka poput dalekovoda i komunikacijskih kula - daleko prevazilaze sve što su Huti ikada učinili.

Ipak, neki stručnjaci za bezbednost kažu da su Huti uveliko poboljšali svoje bespilotne letelice i krstareće rakete, za šta američki zvaničnici kažu da je važna pomoć Irana.

Iranski revolucionarni gardijski korpus obučava svoje pripadnike milicije u regionu, od Libana do Jemena, na sofisticiranijem ratovanju koristeći bespilotne letelice.

Nakon što su presretnute rakete Hutija na Saudijsku Arabiju, Iran je prešao na obučavanje Hutija u tehnologiji bespilotnih letelica, odvodeći grupe u Iran da savladaju sastavljanje, upravljanje i popravku bespilotnih letelica.

NEJASNO ODAKLE JE DOŠAO NAPAD

Zvaničnici administracije nisu javno rekli odakle veruju da je došao napad, ali da su satelitski snimci u skladu sa udarima sa severa ili severozapada, koji bi ukazivali na napad koji je stigao iz pravca Irana ili Iraka, a ne iz Jemena.

Ali satelitske fotografije objavljene u nedelju nisu toliko jasne kao što su rekli zvaničnici, a čini se da je šteta na zapadnoj strani objekata, a ne iz smera Irana ili Iraka.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

Takođe, tačke udara ne dokazuju odakle su rakete lansirane. Krstareće rakete mogu se programirati tako da menjaju pravac udarajući u zid nasuprot smeru iz kojeg su ispaljene.

PRECIZNOST UDARA ODGOVARA NAVODEĆOJ RAKETI

Zvaničnici administracije rekli su u nedelju, ne nudeći dokaze, da su napadi nastali kombinacijom bespilotnih letelica i vođenih krstarećih raketa. Međutim, satelitski snimci nisu ponudili dokaze koja vrsta oružja je korišćena.

Adam Simons, geoprostorni analitičar, rekao je da su preciznost i konzistentnost oštećenja na rezervoarima za skladištenje u skladu sa nekom vrstom vođene municije, kao što je raketa.

Takođe, na saudijskim društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodne olupine rakete, koja bi mogla da pruži dodatne tragove o tome kako je napad izveden.

Forenzičke analize pronađenog oružja mogle bi odgovoriti na pitanja ko ih je proizveo i lansirao, zaključuje Njujork tajms.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lorenco

    17. septembar 2019 | 10:51

    Iskustvo nas uci da su to sami Amerikanci izveli da bi optuzili nekog drugog, u ovom slucaju Iran ili Katar pa da bi onda oni intervemisali snaznom vojnom akcijom zarad mira na planeti.

  • PRC

    17. septembar 2019 | 10:32

    Ameri gađali da bi ih zavadili.

  • Mirko

    17. septembar 2019 | 11:52

    Hmm, dokazi mogu pokazati i da je Amerika, ali ce ista ovaj napad iskoristiti da ih otvori novo ratno polje i seje, svima nama dobro poznatu, njihovu domokratiju. Naravno, njihova demokratija je upakovana u sve oruzje koje je zabranjeno konvencijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA