Amerikanci tvrde: Putin hakovao FBI kako bi sprečio biro da prati ruske špijune u Americi

Rusi su prvi put hakovali sisteme komunikacije FBI-ja 2010. godine

  • 7

Ruska vlada hakovala je komunikacijski sistem FBI kako bi sprečila biro da prati ruske špijune koji rade u SAD, preneo je Jahu njuz detalje izveštaja u ponedeljak.

SAD su 2012. godine postale svesne ruske sposobnosti da prodre u određene vrste sigurnosnih komunikacija i prateće uređaje koje koriste nadzorni timovi FBI-a, navodi se u izveštaju.

Pored straha da bi Rusi mogli da dobiju pristup američkim obaveštajnim kanalima, zvaničnici su takođe verovali da bi ruski špijuni mogli da lociraju tajne FBI timove za nadzor.

To bi Rusima pružilo priliku da prikupljaju informacije o svojim progoniteljima, preneo je Jahu njuz.

Rusi su prvi put hakovali sisteme komunikacije FBI-ja 2010. godine, nakon hapšenja i izlaganja grupe ruskih špijuna u SAD.

Haker, hakovanje, kompjuter, mreža

Foto: Pixabay

Te godine FBI je počeo da istražuje ruske napore da regrutuju američke doušnike, a jedna od glavnih meta bio je Karter Pejdž, koji je kasnio radio kao spoljnopolitički pomoćnik u kampanji predsednika Donalda Trampa.

FBI je obavestio Pejdža 2013. da Rusi pokušavaju da ga vrbuju, ali je on ignorisao upozorenje i čak se javno hvalio svojim vezama sa visokim ruskim vladinim zvaničnicima.

Jahu njuz piše i da su Rusi hakovali rezervne kanale komunikacije koje je FBI koristio, što su SAD shvatile veoma ozbiljno, rekao je bivši visoki kontraobaveštajni zvaničnik za medij.

Istraga je pokazala da je hakovanje komunikacijskih sistema FBI bio ključni razlog zbog kojeg je administracija Baraka Obame proterala 35 ruskih diplomata i zatvorila dve ruske diplomatske ustanove u decembru 2016. godine.

Barak Obama

Foto: AP/Tanjug

Obama je rekao da su mere preduzete u znak odmazde zbog mešanja Rusije u izbore 2016. godine, ali Jahu njuz je izvestio da su SAD želele i da zatvore ta dva puta jer su kritična za ruske napore da presretnu komunikacije FBI-ja.

Poslednjih godina SAD i Rusija su usmerile svoje hakerske napore jedna protiv druge.

Tako je Njujork tajms u junu preneo kako su SAD ciljale rusku električnu mrežu i potencijalno osakatile programe unutar ruskog sistema.

U izveštaju se kaže da su energetske mreže dugo bile u središtu sajbernapada, ali američka operacija je do sada bila najagresivnija i trebalo bi da služi kao upozorenje Rusiji.

Tajms je opisao kako du dva administrativna zvaničnika oklevala da detaljno upoznaju Trampa o operaciji, delom zbog zabrinutosti kako će Tramp reagovati ili da će prekinuti operaciju.

Trampovo otkrivanje tajnih podataka dvojici ruskih zvaničnika na sastanku u Ovalnoj kancelariji 2017. godine doprinelo je odluci SAD-a da ubrzo nakon toga izvuče glavnog doušnika CIA-e iz Rusije, preneo je prošle sedmice CNN.

Ostale američke medijske kuće kasnije su objavile ključne detalje o doušniku, a ruski državni mediji objavili su ime obaveštajnog operativca. Ubrzo nakon toga, ruska vlada podnela je Interpolu zahtev za više informacija o špijunu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brigate

    17. septembar 2019 | 17:09

    ŽIVELA RUSIJA ,ŽIVELA SRBIJA , ŽIVELO PRAVOSLAVLJE!

  • 🇷🇸

    17. septembar 2019 | 14:39

    Rusi se igraju sa amerima ko sa malom decom. Uvek su tri koraka ispred njih, vode igru...

  • Realnost

    17. septembar 2019 | 14:42

    Rusija sila broj 1 svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA