Dve nedelje terora: Pre 20 godina dogodio se niz napada, Rusi su se pitali gde će pasti još bombi

Baš 13. septembra proglašen je Dan žalosti, a onda se dogodila još jedna stravična eksplozija. I to je bio samo početak serije napada

  • 1
Moskva eksplozija bomba 1999

Foto: Profimedia

Septembar 1999. godine bio je jedan od najstrašnijih meseci u modernoj istoriji Rusije. U samo dve nedelje dogodila su se četiri bombaška napada koja su potresla državu. Kada su udari počeli da se nižu, a broj žrtava da raste, činilo se da nikada neće prestati.

Pre 20 godina, 13. septembar, postao je najkrvaviji datum za tadašnju Rusiju. Rano ujutru jaka eksplozija odjeknula je u podrumu osmospratne stambene zgrade u Moskvi. Poginule su 124 osobe. Samo je sedam preživelo. Utvrđeno je da je bomba bila ekvavilenta onoj od 300 kilograma TNT.

Žrtve i način na koji se napad dogodio bili su skoro potpuna kopija onoga što se desilo nekoliko dana pre, samo šest kilometara dalje. Eksploziv je unesen u jedan apartman u torbama sa šećerom, a detonacija se dogodila kasno u noć. Tada je poginulo 106 osoba, a skoro 700 je povređeno.

Baš 13. septembra proglašen je Dan žalosti, a onda se dogodila još jedna stravična eksplozija. I to je bio samo početak serije napada.

Moskva eksplozija bomba 1999

Ruska vojska čisti mesto u Dagestanu nakon eksplozije; Foto: Profimedia

Prvi, inicijalni napad dogodio se 4. septembra u Bujnaksku u južnoj ruskoj republici Dagestan. Kamion natrpan eksplozivom bio je parkiran u blizini kuće gde su živeli ruski vojnici i bio je naštelovan da eksplodira uveče. Još jedan bomba-kamion nađen je pored bolnice i trebalo je da za mete ima vojnike preživele prvu eksploziju. Srećom, to je otkriveno na vreme i tako je sprečeno da se spisak mrtvih produži.

Poslednji u nizu napada dogodio se 16. septembra u Volgodonsku, takođe na jugu Rusije. Kao i u dva napada u Moskvi, mete su bili civili. Poginulo je 19 osoba.

Nije bilo mnogo nagađanja oko toga ko stoji iza ovih napada. U vreme kada su napadi počeli, Rusija se mesecima borila protiv džihadističke grupe sa juga zemlje. Radikalni islamisti "procvetali" su u beakonju Čečenije, u kojoj su u to vreme vladale ratne vojskovođe, militanti i banditi, koju su želeli da svoju vladavinu prošire i na ostatak regiona.

Masovni upad pokrenut je iz Čečenije u avgustu te godine u susedni Dagestan. Eksplozija u Bujnaksku bila je jasna poruka džihadista.

Napadi koji su usledili doveli su rat do vrata svakog Rusa, bez obzira na to da li je nosio uniformu ili ne.

Moskva eksplozija bomba 1999

Napad 9. septembra 1999; Foto: Profimedia

Istraga je zaista pokazala da su džihadisti odgovorni. Neki od identifikovanih počinilaca su ubijeni, dok je desetak drugih zarobljeno, suđeno i osuđeno zbog svojih uloga.

A Rusi su bili preplašeni. Nedeljama. Ljudi su tih dana organizovali noćne patrole oko svojih domova, tražili bilo šta ili bilo koga sumnjivog. Nisu verovali policiji da radi sve da oni budu bezbedni. Proveravani su svi podrumi i tavani.

Rusi su, takođe, bili i veoma ljuti. U septembru je Vladimir Putin koji je baš tada postao premijer, objavio da su ruski vojni avioni počeli da bombardovanjem meta u Čečeniji.

- Ako nađemo teroriste čak i u ormariću, uništićemo ih tamo - rekao je on tada.

Dve decenije kasnije, o tragedijama 1999. govori se kao o mračnim stranama istorije. Na tri od pogođenih mesta sada se nalaze memorijalni objekti. Na mestu gde je zgrada u Moskvi podignuta u vazduh sada se nalazi crkva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA