Seks van braka i vređanje predsednika biće kažnjivi u Indoneziji

Prema predlogu ovog zakona, parovi koji nisu u braku, a žive zajedno kao muž i žena mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od šest meseci ili novčanom u iznosu od 710 dolara

  • 3

Indonezija planira da uvede novo krivično delo koje će kriminalizovati vanbračni seks i uvesti stroge kazne za one koji vređaju predsednikovo dostojanstvo.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zakon su okarakterisale kao napad na osnovne ljudske slobode.

Zemlja u kojoj je većinsko stanovništvo muslimansko, ali gde žive i hrišćanska, hindu i budistička manjina, sve se više okreće konzervativnom islamu. Tako bi novi konzervativni zakon trebalo da bude usvojen naredne nedelje nakon što se tamošnji parlament i vlada usaglase oko njegovog nacrta.

Ovaj novi pravni okvir trebalo bi da zameni stare zakone koji datiraju iz vremena dok je Indonezija bila holandska kolonija.

Prema predlogu ovog zakona, parovi koji nisu u braku, a žive zajedno kao muž i žena mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od šest meseci ili novčanom u iznosu od 710 dolara, što je otprilike prosečna tromesečna plata u ovoj zemlji. Nevladina organizacija "The Institute for Criminal Justice Reform" saopštila je da bi ovim zakonom mogli da budu pogođeni milioni stanovnika Indonezije.

Naime, istraživanja pokazuju da je 40 odsto adolescenata u ovoj zemlji koji nisu u braku seksualno aktivno. S četiri godine zatvora prema novom zakonu može se kazniti žena koja je obavila pobačaj, a kao motiv nije bilo silovanje ili medicinski razlozi.

Isto tako, novim zakonom uvodi se kazna za napad na čast ili dostojanstvo indonežanskog predsednika i potpredsednika, kao i vređanje vlade i državnih institucija. Kazne će se primenjivati i na strance.

(Telegraf.rs/CNN/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kca

    19. septembar 2019 | 14:30

    To za vredjanje predcenika je potpuno u pravu. Izadi glasaj i to ti je to. A ne kao kod nas svako moze da mlati sta mu padne napamet.

  • Ccc

    19. septembar 2019 | 14:46

    Mi nismo Indonezija.Ko hoce njihove principe,molim put pod noge i neka se povinujw glupostima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA