Rusi američkog špijuna proglasili nestalim, mediji: Još pre 2 godine "izvučen" i odveden u SAD

Ruska policija traga za njim

  • 2
Oleg Smolenkov Foto: RTVI news

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je bivši zvaničnik Kremlja Oleg Smolenkov, optužen da je bio špijun američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), i formalno proglašen nestalim, javila je agencija RIA Novosti.

Policija, kako se navodi, traga za njim.

Američki mediji navode da je agent CIA u ruskoj vladi "izvučen" i odveden u SAD još 2017. godine, a to su potvrdila i dva izvora za Rojters.

Ruski dnevnik "Komersant" objavio je da je reč o čoveku po imenu Oleg Smolenkov, koji je nestao sa suprugom Antoninom i troje dece tokom odbora u Crnoj Gori u junu 2017. godini.

Da podsetimo, Smolenkov je radio u ruskoj ambasadi kod ambasadora Jurija Ušakova u Vašingtonu. Zatim je pratio ambasadora nazad u Moskvu 2008. godine, kada je Ušakov postavljen za Putinovog savetnika za spoljnu politiku. Ušakov je odbio da komentariše da li poznaje Smolenkova.

CNN je preneo kako je navodni špijun CIA decenijama prenosio informacije u SAD i da je imao direktan kontakt sa Putinom. Takođe je rečeno da je potvrdio američkim obaveštajcima da je predsednik Rusije nadgledao navodno uplitanje Kremlja u američke predsedničke izbore 2016. koji su Trampa doveli na vlast.

Američki obaveštajni agenti su navodnu CIA krticu odveli na bezbedno mesto tokom porodičnog odmora u Crnoj Gori pre dve godine, preneo je CNN pre nekoliko nedelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    23. septembar 2019 | 18:37

    E Putine kako to da se desi tebi vrhunskom agentu ?

  • Aleksandar

    24. septembar 2019 | 03:34

    Bravo Kale, ne moze to tebi kao vrhunskom analiticaru da prodje tek tako. Slab je on agent koliko si dobar u komentarima. Sta je poenta covece? Gde zivis majstore? To se desava decenijama, sa svih strana, sad je objavljeno u javnosti za ovog micka iz Rusije jer nekom treba.. inace, ne branim Putina agenta, ne volim nijednog agenta. Nerviraju me ovakve nebuloze koje ne znace nista. Evo i od mene nesto jos pametnije, a sta cemo sa 500 miliona kineza koji kopaju tunele...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA