Turske snage sa sirijskim pobunjenicima zauzele grad na severu Sirije: Isisovci beže

Sirijski pobunjenici s turskom potporom, poznati kao Nacionalna vojska, napredovali su u Ras al Ainu u subotu, ali su u nedelju još uvek protivrečni izveštaji o tome ko ima kontrolu

  • 2
Turska vojska, Sirija

Foto: Tanjug/AP

Turske snage i njezini sirijski saveznici osvojili su velike delove sirijskog grada Suluka na severu zemlje, rekla je nevladina organizacija za ljudska prava, dok peti dan traje turska ofanziva protiv kurdske pollicije, koja je izazvala osude međunarodne javnosti.

Turska se suočava s pretnjama mogućih sankcija UN-a ako ne odustane od ofanzive. Dva njna NATO saveznika, Nemačka i Francuska, rekli su da su obustavili izvoz oružja Turskoj, a Arapska liga je osudila tursku vojnu operaciju.

Ankara je pokrenula prekogranični napad protiv policije YPG nakon što je američki predsednik Donald Tramp povukao američke snage iz pogranične regije. Turska kaže da je YPG teroristička organizacija povezana s kurdskim militantima u Turskoj.

Sirijska kancelarija za ljudska prava saopštila je da su turske snage i sirijski pobunjenici ušli u Suluk.

Turska novinska državna agencija Anadolija objavila je da su pobunjenici preuzeli potpunu kontrolu nad Sulukom.

Suluk je jugoistočno od sirijskog pograničnoga grada Tel Abjada, jednog od dva glavna cilja u ofanzivi, koji su granatirale turske haubice u nedelju ujutro, rekao je očevidac u susednom turskom gradu Akcakaleu.

Odjekuje pucnjava

 

Pucnjava takođe odjekuje oko sirijskog pograničnoga grada Ras al Aina, oko 120 km istočno od Tel Abjada, dok Turci nastavljaju napadati područje, rekao je Rojtersov reporter preko granice u turskom Ceylanpinaru.

Sirijski pobunjenici s turskom potporom, poznati kao Nacionalna vojska, napredovali su u Ras al Ainu u subotu, ali su u nedelju još uvek protivrečni izveštaji o tome ko ima kontrolu.

Sirijska kancelarija za ljudska prava rekla je da su Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom, u čijem je sastavu YPG, povratile "gotovo potpunu kontrolu" nad Ras al Ainom nakon protivnapada.

Portparol Nacionalne vojske to je opovrgnuo te kazao da su njihove snage još uvek na položajima koje su preuzele u subotu.

Kao posledica borbi raseljeno je više od 130.000 ljudi iz ruralnih područja oko Tel Abjada i Ras al Aina, rekao je UN u subotu.

Pobeglo više od 100 ISIS-ovaca

 

Administracija pod kurdskim vodstvom za severnu i istočnu Siriju rekla je da se ofanziva približava logoru za raseljene osobe u kojemu se nalaze hiljade članova "porodice Islamske države (IS)".

Stotinjak ljudi, žene povezane s IS-om i njihova deca, pobeglo je iz tog logora.

(Telegraf.rs / hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    13. oktobar 2019 | 13:53

    Pre par dana srpkinje zlocinca nazvale istinskim prijateljem poslednji mu dolazak bio u Srbiji i BiH.

  • Hdjgn

    13. oktobar 2019 | 13:48

    A šta bi ono drugo nebi bilo teroristi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA