≫ 

Australijanac 19 godina nevin proveo u zatvoru, sada je dobio milione dolara odštete

Nakon niza žalbi odlučeno je da nije imao pošteno prvo suđenje te da je u ponovljenom procesu prošle godine proglašen nevinim

  • 2

Australijanca Dejvid Istmen (74), koji je 19 godina proveo nedužan u zatvoru zbog ubistva policajca, dobio je 4,8 miliona dolara odštete od Australije, javlja BBC.

Istman je osuđen na doživotni zatvor 1995. godine zbog presude da je šest godina ranije ubio pripadnika australijske Federalne policije Kolina Vinčestera.

Nakon niza žalbi odlučeno je da nije imao pošteno prvo suđenje te da je u ponovljenom procesu prošle godine proglašen nevinim. Ubistvo Vinčestera i dalje ostaje nerešeno.

Istman je na sudu izjavio kako nije imao priliku da stvori porodicu ni karijeru jer je bio zatvoren. A dok je bio u zatvoru, umrli su mu majka i dvojica mlađe braće.

- Izgubio je značajan deo svog života - rekao je njegov advokar Sem Tirni.

Vinčester je upucan dva puta u glavu ispred svoje porodične kuće u Kanberi, a Istman, koji je tada radio kao državni službenik, osumnjičen je za ubistco jer je pre toga pretio ubijenom, prenosi "Index.hr".

Nakon što je uhapšen, Istman je proveo 19 godina u zatvoru, te je biše puta neuspešno ulagao žalbe - 1999, 2000, 2001, 2005, te 2008. godine.

Ali, poslednji put, 2014. godine sud mu je uvažio žalbu, te je odlučio da je Istman pretrpeo veliku nepravdu zbog pogrešnih dokaza koji su korišćeni tokom suđenja.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA