Bregzit ipak moguć u oktobru: Velika Britanija i dalje može da napusti EU u roku od 10 dana

I Britanci insistiraju da zemlja napusti Evropsku uniju 31. oktobra

  • 2

Velika Britanija bi i dalje mogla da napusti Evropsku uniju u roku od 10 dana, rekla je danas francuska ministarka za ekonomska pitanja Agnes Panije-Runaše.

- Ne može se isključiti Bregzit u roku od 10 dana - rekla je ona za Sud-Radio, ocenjujući da je postignut opšti napredak.

Agnes Panije-Runaše je rekla i da su mnoge male francuske kompanije ipak morale da se spreme u slučaju Bregzita bez sporazuma, prenosi Rojters.

Britanska vlada insistirala je da zemlja napusti Evropsku uniju 31. oktobra, uprkos pismu koje je premijer Boris Džonson bio primoran da pošalje na zahtev Parlamenta u kojem od Brisela traži odlaganje Bregzita.

Sandej tajms: EU će odložiti Bregzit do februara

 

Evropska unija će odložiti Bregzit do februara 2020. godine, ako britanski premijer Boris Džonson sledeće sedmice u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor, piše britanski "Sandej tajms".

Odlaganje bi bilo promenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz EU i ranije u novembru, decembru ili januaru, zavisno od toga kada bi dogovor bio ratifikovan, piše ovaj britanski list.

Takođe se navodi da evropske zemlje neće doneti odluku o potencijalnom odlaganju dok ne procene da li će sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Nemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je dobio zahtev za odlaganjem Bregzita i rekao da će se o odgovoru konsultovati s vladama država članica.

Britanski premijer zatražio je odlaganje Bregzita pošto je parlament u Londonu usvojio zakon kojim se to od njega traži, ali je uz pismo Briselu naveo da on to lično ne želi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. oktobar 2019 | 09:16

    BICE ONAKO KAKO JE KRALJICA ODLUCILA I NJEN SUPRUG A ONI ZELE IZLAZAK!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA