• 0
 ≫ 

Blokčejn može da upumpa trgovcima u ruke čak 1, 1 bilion dolara

 ≫ 

Plan je da se trgovina olakša jedinstvenim elektronskim platformama,

  • 0
blokčejn

Foto: Pixabay

Blokčejn tehnologija mogla bi da poveća svetsku trgovinu za 1,1 bilion dolara, a Svetski ekonomski forum na svom portalu napravio je mapu za korišćenje blokčejna za smanjenje barijera.

Zasad, ići će se prvo na pilot projekte.

Plan je da se trgovina olakša jedinstvenim elektronskim platformama, gde će registrovani korisnici dostavljati dokumente o uvozu i izvozu.

Elektronski trgovinski "prozori" pomogli bi da se prepolovi vreme obrade dokumenata na graničnim agencijama i smanji vreme usklađivanja trgovine jedne strane sa trećom. Pojedinačni "prozori" povećavaju izvoz i bruto domaće proizvode i poboljšavaju transparentnost i korisničko iskustvo. Od 2017. godine 27 zemalja je imalo pune elektronske prozore, a 36 ih je imalo delimični prozor.

Ipak, ostaju izazovi za poboljšanje efikasnosti i implementacije. Ipak, blokčejn tehnologija će smanjiti troškove trgovine i povećati razmenu na 1, 1 bilion dolara.

Tehnologija nudi prednosti kao što su:

kina, trgovina

Foto: Tanjug/AP

- Poboljšanje vidiljivosti i upravljanje rizicima, preoznavanje uzoraka, vođenje obrade pre isporuke, razmenu podataka i poboljšanje korisničkog iskustva

- Omogućavanje potpunijih podataka o pošiljkama, lancima snabdevanja i revizorskim tragovima kroz spajanje pojedinačnih prozora i/ili trgovačkih posrednika privatnog sektora na zajedničkom bloku

- Automatizovani procesi - automatizovana plaćanja i usklađivanje kako bi se ubrzalo prikupljanje prihoda

- Pouzdanost podataka - osiguravanje da su podaci fiksni i pružaju korisnicima jednog prozora jedinstveni identitet tako da oni dodeljuju relevantne delove svog identiteta onim koji pružaju suluge

- Da bismo u potpunosti iskoristili potencijal za trgovinu pomoću blokčejna, potrebne su nam politike koje se odnose na budućnost i koje integrišu nove tehnologije sa međunarodnim trgovinskim praksama i pravilima - rekao je Zijang Fan, šef digitalne trgovine Svetskog ekonomskog foruma.

- Ovaj okvir zatvara jaz u upravljanju, odvaja bitno od nebitnog omogućava kreatorima politika da donose prave i relevantne odluke o korišćenju bloka za olakšavanje međunarodne trgovine -

Tako, izveštaj foruma predviđa da će se stvaranje svetskog sistema koji podrazumeva upotrebu blokčejna, pomoći zemljama i preduzećima da maksimalno iskoriste svoje potencijale i da ublaže rizike.

S druge strane, potrebno je definistai načine na koje će se deliti podaci, koje se tačno tehnologije koriste i na koji način će se upravljati blokčejnom.

Svakako, biće ovo jedan korak koji će "brisati fizičke granice".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>