• 14
 ≫ 

Za 20 godina nećemo jesti meso, niti će se životinje klati, ovo je razlog

 ≫ 

Potražnja za mesom će se udvostručiti, ali već se traže alternative

  • 14
meso

Foto: Pixabay

Meso je veliki biznis. Prema poslednjim dostupnim podacima tržište mesa je vredelo hiljadu milijardi dolara prošle godine, i dalje će da raste.

Svetski ekonomski forum je na svom portalu objavio predviđanja da će potražnja za mesom udvostručiti pre 2050. godine, kako se svetska populacija bude povećavala, i postaće sve veća.

U isto vreme, zabrinutost oko oko toga kako nahraniti sve brojniju populaciju, zajedno sa uticajem mesa na zdravlje, životnu sredinu i dobrobit životinja, konstantno raste.

Vegetarijanstvo i veganstvose redovno pojavljuju u vestima, sa sve većim brojem ljudi koji se zalažu za ishranu na bazi biljaka. Studija koju je nedavno sprovela jedna britanska istraživačka kompanija pokazala je da svaki peti smatra da je budućnost u hrani bez mesa.

U skladu s tim, poslednjih godina smo svedoci oštrog uzleta u pokušaju pronalaženja održivih alternativa. Klasične veganske i vegetarijanske zamene za meso su standardne karakteristike na našim policama supermarketa već nekoliko godina, dok zamene mesa na bazi insekata, iako dostupne, zauzimaju relativno nišu poziciju.

U skorije vreme, ta potraga se preselila i u laboratorije, a novi, mladi startapi doneli su zamenu novog veganskog mesa, kategoriju biljnih proizvoda koja zapravo imitira profil mesa. Gledajući dalje u budućnost, druge kompanije sada koriste napredak u biotehnologiji da testiraju nešto nalik mesu, koje se stvara  zapravo pomoću ćelija koje su izdvojene od živih životinja, ali koje nisu zaklane.

Pitanje je međutim, da li je ovo samo trend ili bi mogao totalno da bude bum u industriji – i potencijalno rešenje jednog od najvažnijih pitanja današnjice?

Verujemo da je ovo poslednje, i da će balans početi da se odmiče od konvencionalnog mesa u narednih nekoliko godina. S obzirom na to da se velika stočarska industrija sada smatra nepotrebnim zlom, a prednosti novih veganskih zamena za meso postaju sve poznatiji, samo je pitanje vremena kada će zauzeti značajan deo tržišta.

Pogledajmo činjenice:

- Nove alternative mogu da stvore efikasnije proizvode od konvencionalne vrste mesa

- Rešenja za povećanje efikasnosti tradicionalne proizvodnje mesa su gotovo iscrpljena

- Alternativa za meso ima manje rizika za proizvode od konvencionalnog mesa

Smatra se da će oko trećine globalne ponude mesa biti obezbeđene ovim novim tehnologijama u narednih 10 godina, a za 20 godina samo 40% svetske potrošnje mesa će doći iz konvencionalnih izvora proizvodnje mesa. Dalje, pretpostavlja se da će efekat novih biotehnoloških metoda prevazići meso u mleko, belančevine, želatin i riblje proizvode.

Sa pritiskom da se nahrani rastuća svetska populacija, nova vrsta mesa i zamena za isto ne samo da mogu pružiti održivu alternativu konvencionalnom mesu, već mogu da pomognu da se preusmere naši poljoprivredni resursi tamo gde su najpotrebniji i da održe milijarde ljudi.

VIDEO: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>