• 3

5 stvari koje treba da znate o Huaveju, a Epl bi trebalo da misli o ovome

Kompanija i dalje puni naslovne strane portala

  • 3

Kineski tehnološki gigant Huavej i dalje je jedna od najvažnijih vesti, ali i tema na Svetskom ekonomskom forumu u Kini.

Osnovana 1987. godine sa sedištem u Guangdongu, kompanija je počela da proizvodi prekidače za telefon pre proširenja na telekomunikacione mreže i komunikacione uređaje. Danas se njegov portfolio proteže od infrastrukture i pametnih uređaja do usluga u oblaku i veštačke inteligencije.

Evo pet stvari koje bi trebalo da znate o kompaniji:

1. Neverovatno brzo raste

Huavej je zabeležio veliki rast prihoda i operativne dobiti. Godišnji prihod je skočio za skoro 20 odsto u 2018. godini.

Foto: Printcreen

2. Nije samo u Kini

Taj rast nije bio samo u Kini ili u Aziji - kompanija raste na svim kontinentima na kojima posluje - i to u dvocifrenom obliku.

3. Veoma troši na istraživanje i razvoj

Huavej je opisao inovaciju kao svoju "životnu snagu“ i obavezao se da uloži 10% svog godišnjeg prihoda u istraživanje i razvoj. Prošle godine kompanija je potrošila više od 100 milijardi funti (ili otprilike 14 milijardi dolara) na istraživanje i razvoj, što znači da je na petom mestu po globalnom rezultatu. Sva ta potrošnja pretočila se u veliki broj patenata, što je Huavej učinilo jednim od najvećih vlasnika u svetu.

Huavej

Foto: Printcreen

4. Njegov udeo na tržištu je ogroman

Huavej je 2018. završio sa 31 odsto tržišnog učešća na globalnom tržištu mobilne infrastrukture. Erikson je na drugom mestu sa 27%, a sledi ga Nokija sa 22%.

5. Isporučuje više uređaja nego Epl

Huavej se preselio na tržište pametnih telefona, a kompanija je isporučila više uređaja od Epla tokom 2018. godine, čime je doprinela njegovom ukupnom rastu.

Istovremeno, neke vlade širom sveta izrazile su zabrinutost zbog veličine, moći i bliskosti kompanije s kineskom vladom.

 

Američka vlada je na crnu listu stavila Huavej, koji gradi super brzu 5G mrežu, zbog nacionalne sigurnosti. Međutim, američki predsednik Donald Tramp se donekle povukao u retorici, i zabrani koja se odnosi na Huavje posle sastanka s kineskim predsednikom Si Đinpingom pre nekoliko dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>