• 1
 ≫ 

5 stvari koje treba da znamo o Davosu 2020.

 ≫ 

Ovo je doba godine kada Svetski ekonomski forum u Švajcarskoj okuplja biznismene, investitore i političare sa svih strana planete, a goruća tema 2020. su klimatske promene

  • 1
Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

U istočnom delu Švajcarske, tačnije u kantonu Graubinden, nalazi se gradić koji svake godine, krajem januara - postaje centar sveta. Davos okuplja elitu iz oblasti ekonomije i politike, a evo šta ove godine treba da znamo o njegovom sadržaju.

Tramp je tu

 

Prošle godine, američki predsednik je otkazao dolazak na "Davos 2019" zbog delimične blokade Vlade, odnosno kako je naveo: zbog "nepopustljivosti" demokrata oko sigurnosti granica. Ove godine, trebalo bi da održi govor 21. januara, a teme bi mogle da se tiču svetske trgovine i odnosa sa Kinom, u prvoj fazi Trgovinskog sporazuma.

Na visokom mestu u rasporedu je i tema klimatskih promena i zdravlja svih nas u budućnosti. Pretpostavlja se da bi mogao da pokrene i pitanje političkih tenzija na Bliskom istoku, a zanimljivo je napomenuti da je delegacija vlade Irana otkazala prisustvo na ovogodišnjem forumu u Davosu. Verovatno će iskoristiti priliku da se obrati i demokratama u SAD.

Bez irske vlade ove godine

 

Iako je bio planiran njihov dolazak, predstavnici Vlade Irske otkazali su pojavljivanje u Davosu zbog, kako navode, početka kampanje za opšte izbore. Ova odluka znači da je ovo prvi put, od kad je stranka "Fine Gael" ušla u vladu 2011, da Irska neće imati predstavnike iz ministarstva na SEF.

Ovo iznenađenje, verovatno će biti jedna od tema diskusije na ovogodišnjem skupu, uključujući trgovinske tenzije, Bregzit, klimatske promene i reforme o internacionalnim taksama, koje bi mogle snažno da pogode Irsku u narednom periodu. Ipak, kako se očekuje, u Davos će doći Irac Fil Hogan, evropski komesar za trgovinu.

Možemo li spasiti planetu?

 

Ovu temu, kako je i očekivano, predvodiće Greta Tunberg, tinejdž aktivistkinja iz Švedske, poznata po svom "oštrom" jeziku i teatralnom nastupu. Ali, neće biti sama: o temi će govoriti i Marko Lambertini, generalni direktor Svetske organizacije za prirodu, Dženifer Morgan, izvršni direktor organizacije "Greenpeace International", Al Gor, bivši američki političar i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007.

Svetski ekonomski forum je ove godine izašao van svojih okvira, i odlučio da uloži napore o pokretanju ove teme, jer su prošle godine "pale" određene kritike: naime, poteglo se pitanje o tome kako svetski lideri stalno pričaju o klimatskim promenama, a voze se u privatnim avionima. Mere koje bi trebalo primeniti u budućnosti tiču se lokalnih dobavljača, alternativa za uvođenje proteina u režim ishrane kako bi se smanjila konzumacija mesa, 100 odsto obnovljivih izvora električne energije...

Gde su Britanci?

 

Premijer Boris Džonson zabranio je svojim ministrima da se pojave u Davosu. Ali, nije samo vlada u fokusu. Kako piše "Telegraph", broj britanskih delegacija koje neće prisustvovati ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu je najmanji u proteklih 10 godina. Biće ih 239, za razliku od 2011. kada je bilo 339 Britanaca u Davosu.

Postavlja se pitanje da li oni znaju nešto što drugi ne znaju, ili se možda nadaju da će, dok su njihovi konkurenti u Davosu, oni moći da postignu neke "pametne dogovore ispod žita". Ili su, možda, samo zauzeti pripremama za Bregzit.

Oseća se i odsustvo žena

 

Davos je dugo bio rezervisan za muškarce, o čemu je pisao i Samjuel P. Hantington, politički naučnik s Harvarda, 2004. godine kada je pomenuo "najstajanje globalne superklase Davos muškaraca". Ta fraza se zadržala od tad, a ove godine na prestižnom svetskom forumu nastupiće samo 24 odsto žena, ili je to možda uspeh u odnosu na prošle skupove?

Međutim, iz Foruma kažu da problem manjka žena nije samo njihov problem, već pokazatelj stanja u društvu, gde je vrlo malo žena na vodećim pozicijama, malo je lidera.

Video: Činjenice o Davosu koje niste znali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>