• 0
 ≫ 

Elita u Davosu konačno je počela da primećuje: Sneg se topi!

 ≫ 

Davos se budi zbog klimatskih promena

  • 0
Svetski ekonomski forum u Davosu Foto: Tanjug/AP

Prvi put se naše okruženje doživljava kao najveći poslovni rizik u Davosu

Ne tako davno, predvodnici industrije najviše su se brinuli oko cene nafte, balona na tržištu i nezaposlenosti. Ali od 2007. godine, oni koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Švajcarskoj primetili su da ove brige zamenjuje još hitnija pretnja: promena životne sredine.

Ove godine je anketirano više od hiljadu učesnika WEF o najvećim globalnim rizicima sa kojima se svet suočava. Po prvi put, klimatske promene ili problemi vezani za klimu zauzeli su prvih pet mesta kao najverovatnije globalne rizike.

Oružje za masovno uništenje bilo je jedini rizik koji nije povezan sa životnom sredinom i nalazi se na listi pretnji koje bi najviše uticale. To je prvi put od kada je anketa započela da se rizik po životnu sredinu rangira tako visoko, sa nule u 2010-

- Klimatske promene su upečatljive i brže nego što se očekivalo mnogi - navodi WEF.

Svet je sada na putu da se zagreje za više od 3 ° C. Svaka godina kašnjenja u rešenjima čini buduća smanjenja još težim i drastičnijim sa potencijalnim štetama koje se mere bilionima dolara.

Video: Činjenice o Davosu koje niste znali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>