• 7
 ≫ 

Srbin opet u centru zbivanja u Davosu: Dragan kaže da je ove godine sve 10 puta skuplje i bezbednije

 ≫ 

Živanović, koji i ove godine brine da svetskoj eliti bude toplo na Svetskom ekonomskom forumu, otkriva za Telegraf Biznis kako izgleda najvažniji grad na svetu

  • 7
Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Političari i biznis lideri iz celog sveta polako pristižu u Davos, švajcarski grad koji svake godine u januaru na nekoliko dana postaje centar planete. Na Svetski ekonomski forum ove godine dolazi i američki predsednik Donald Tramp, a kakva je situacija u trenutno najvažnijem gradu na svetu za naš portal govori Dragan Živanović, koji i ove godine brine da svetskim moćnicima bude toplo.

Dragan Živanović iz sela Roanda kod Svilajnca godinama sa svojom porodicom živi u pravom skijaškom raju u Švajcarskoj. Kako kaže, ove godine je sve 10 puta skuplje, bezbednije i rigoroznije u odnosu na prošlu godinu, a samo sa jednim razlogom - na Svetski ekonomski forum sutra stiže i američki predsednik Donald Tramp.

Davos, Dragan Živanović

Dragan i ove godine radi na Svetskom ekonomskom forumu Foto: Privatna arhiva

- Danas na ulicama Davosa ima puno više policije, obezbeđenja... skoro da ne možete da otkrijete ko je policajac, a ko ne. Kako ove godine dolazi i Tramp, sve je podignuto na još viši nivo - kaže na početku razgovora naš sagovornik.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Dragan i ove godine brine da svetskim moćnicima bude toplo, pa kako kaže, puni sale i dvorane lož uljem, a to smeju da rade samo u toku noći.

- I mi koji smo zaduženi za grejanje i đubretari, sve moramo da završimo u toku noći. Ujutru ne sme niko od nas da bude na ulicama - ističe Srbin.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Davos, koji je pravi skijaški raj, od 21. do 24. je prestonica biznisa i politike, pa, kako kaže naš sagovornik, zbog toga su i cene drastično skočile ove nedelje.

Iznajmljivanje stana na nedelju dana za skijaše kreće se oko 1.500 švajcarskih franaka. Za učesnike i goste foruma ta cifra je puno veća, pa sam tako video i jedan stan koji se dnevno izdaje za 50.000 franaka dnevno. Ove godine sve je skuplje, pa tako i za parking mesto dnevno treba da se izdvoji 1.200 franaka - ističe Dragan.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Živanovića, sve je u gradu dovedeno do savršenstva: nema kašnjenja, gužvi, zastoja - sve funkcioniše perfektno.

- Ove godine imamo sreće što nema padavina, pa su ulice na vreme očišćene, za razliku od prošle godine, kada smo radili 24 sata dnevno kako bismo sve očistili na vreme. Ima snega, vreme je divno, a temperatura u toku noći spusti se na minus 16 stepeni - dodaje naš sagovornik.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Kako su klimatske promene glavna tema na Svetskom ekonomskom forumu ove godine, biće zanimljivo videti da li su i koje rešenje svetski lideri pronašli, kako bi sprečili "klimatsku apokalipsu".

S tim u vezi ove godine u Davosu je uvedena i jedna novina - sva hrana koja preostane sa banketa i ručkova biće odneta u veliku salu u jednoj školi.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

- Od 12 do 17 sati svi će moći da odu u salu, ručaju, ponesu kući hranu, kako se ne bi bacila. To je novina u odnosu na prethodne godine - ističe Živanović.

Prema rečima našeg sagovornika, cela "frka" biće gotova u četvrtak i petak, kada svi ekonomski i politički moćnici odu iz Davosa, a grad ima rok do nedelje da sve vrati u pređašnje stanje.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

- Sve mora da bude sklonjeno i očišćeno do nedelje uveče, jer od ponedeljka stižu novi gosti - skijaši. To je veliki posao za kratko vreme, ali mora da se odradi - zaključuje na kraju razgovora Dragan Živanović.

Davos, Dragan Živanović

Foto: Privatna arhiva

Video: Činjenice o Davosu koje niste znali

(A. Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očajno pero

    20. januar 2020 | 13:07

    Ništa mi nije jasno??? Švajcarska, ekološka država, zalaže se za smanjenje emitovanje štetnih gasova, a za grejanje troše lož ulje ili ti naftu u prevodu. Ko je ovde lud???

  • broder

    20. januar 2020 | 12:23

    Pozdrav za Dragana Broder Ag

  • Kostadin

    20. januar 2020 | 15:13

    Uh...ovaj rodja će mora da radi prekovremeno i biće mu pošteno plaćeno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>