• 2
 ≫ 

Tramp: Amerika cveta kako svet u svojoj istoriji nije video

 ≫ 

"Uspešno idemo napred"

  • 2
predsednik SAD Donald Tramp, Davos Printscreen: weforum.org

Američki predsednik Donald Tramp zauzeo je podijum na Svetskom ekonomskom forumu i počeo svoj govor.

O je odmah počeo da govori o tome koliko je zapravo dobro stanje u Americi.

- S ponosom mogu da kažem da su SAD u ekonomskom procvatu, kakav svet nikada nije video pre - rekao je Tramp.

Amerika uspešno napreduje kao nikada ranije, nastavlja on, navodeći trgovinske sporazume potpisane prošle nedelje sa Kinom, Meksikom, kao i Kanadom. Ti sporazumi su model za 21. vek, tvrdi on.

- Otvorili smo 7 miliona radnih mesta otkad sam preuzeo dužnost, nastavlja Tramp. Kako je rekao, ovaj cilj je i imao prilikom preuzimanja vlasti. Predsednik navodi dobar napredak u pogledu nezaposlenosti za manjinske grupe i žene.

Naveo je i kako je za vreme njegovog mandata otvoren veliki broj fabrika i da on još raste, iako je, kako je rekao, za vreme njegovog prethodnika zatvoreno dosta njih.

- SAD su najmoćnija ekonomija na svetu, iako su se desile neke loše stvari - rekao je Tramp.

Ipak, priznaje da se bore i sa nejednakošću i deljenjem bogatstva. To je upitno, s obzirom da su najbolji svetski milijarderi (mnogi Amerikanci) prošle godine postali 25% bogatiji.

"Uspeh uprkos Fedu"

Nijedan Trampov govor nije potpun bez deljenja packi američkoj centralnoj banci. Predsednik SAD kaže da se ekonomski procvat dogodio "uprkos“ američkim Federalnim rezervama, "koje su prebrzo podizale stope i spuštale ih sporo".

- Vreme za skepticizam je gotov. Ljudi se vraćaju nazad, kaže on, zahvaljujući poslovnim liderima koji su preselili fabrike u SAD - kaže on.

Druga faza s Kinom uskoro, možda "big dil" i sa Britanijom

Kada je reč o samoj trgovini, Tramp kaže da će pregovarati s Kinom o trgovinskom sporazumu i da će druga faza početi uskoro.  Podsetimo, prošle nedelje su dve najveće svetske ekonomije konačno potpisale dugoočekivani sporazum prve faze.

Tramp je poručio i da bi SAD mogle da sklope ogroman trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom. Kako je rekao, nada se da će dogovoriti ogroman trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, dodajući da i premijer Boris Johnson to želi.

Pratite naš blog sa WEF uživo OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. januar 2020 | 12:31

    A MI SMO VEC PRECVETALI!!!

  • W

    21. januar 2020 | 12:37

    Sve ti cveta, vidimo po našim beračima hašiša po Americi:) nekad su crnci brali pamuk, a sad Srbi Vutru-hvala Vladi i Precedniku:)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>