• 0

Prvi čovek Huaveja: "SAD se previše bave mojom kompanijom. Ne pogađa nas"

Ren Zengfej je jedan od gostiju u Davosu ove godine

  • 0

Svima su nam dobro poznate kaznene mere koje su SAD uvele na štetu kineske kompanije "Huavej", kao i podatak da Vašington pritiska saveznike da isključe ovog giganta iz svojih 5G mreža, optužujući ga za špijunažu.

Osnivač "Huaveja", Ren Zengfej, međutim, kaže da će oni "preživeti dalje napade", iako očekuje da će oni eskalirati. Novija vest je i izjava ministra unutrašnjih poslova Nemačke, Horsta Zehofera, da njegova zemlja još uvek ne može da izgradi 5G mobilnu mrežu bez "Huaveja".

- Vašington može da nastavi svoju kampanju protiv "Huaveja", ali će uticaj na naš posao biti minimalan - rekao je Ren Zengfej na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 2020, i dodao da su se za ovu godinu bolje pripremili, da imaju jači tim i više sampouzdanja da odgovore na udare Amerikanaca. Ova kompanija je na meti SAD zbog navodnih povezanosti sa vladom Kine, što je "Huavej" demantovao.

HarmonyOS

Foto: Huawei

Prošle godine stavljen je na američku crnu listu, bez pristupa američkoj tehnologiji. Zengfej očekuje da će pritisak na kompaniju, ali i na saveznike SAD biti sve jači. Poslednja tenzija osetna je u Velikoj Britaniji, dok u međuvremenu SAD traže način da blokiraju rastući broj inostranih ulaganja u "Huavej". Crna lista je čak dovela do toga da kineska kompanija plasira vodeći pametni telefon bez licence za "Google Android" softver.

Ali, "Huavej" je nastavio da ulaže u sopstvenu core tehnologiju tokom poslednjih nekoliko godina, što uključuje čipove i softver. U 2019. lansiran je njihov operativni sistem "HarmonyOS", ali još uvek nije primenjen ni na jedan pametni telefon. Zengfej kaže da je potrošio na "hiljade i hiljade milijardi" da napravi plan B, što je omogućilo kompaniji da "preživi". Navodi i da su SAD previše "okupirane" njegovom kompanijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>