• 6
 ≫ 

Drugi dan Davosa: Ups! Tramp je ceo dan prozivao Evropu, ali mu ni ona nije ostala dužna

 ≫ 

Drugi dan Svetskog ekonomskog foruma počeo je reakcijama na prvi, odnosno polemici koju su izazvali američki predsednik Donald Tramp i mlada aktivistkinja Greta zbog klimatske krize. Usledile su potom "otrovne" strelice na relaciji SAD - Evropa oko uvođenja poreza na ICT divove. Na WEF je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 6

Foto: Tanjug/AP

Još jedan trgovinski rat na pomolu?! Britanci izazivaju gnev, a priča se vrti oko Fejsbuka i Gugla

Switzerland Zurich WEF Protest

Ennio Leanza

Na kraju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma svi govore o jednom - da li je na pomolu novi trgovinski rat?

Velika Britanija rizikuje gnev SAD-a nakon što je obećala da će uvesti digitalni porez na tehnološke divove poput Gugla i Fejsbuka.

DAVOS EKONOMIJA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

17: 50 Brnabić: Važni sastanci u Davosu za srpsku ekonomiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, održala je niz važnih sastanaka za srpsku ekonomiju, a posebno je značajan, kako kaže, susret sa predstavnicima kompanije Filips, koju srpska vlada pokušava da dovede u Srbiju.

17: 00 Princ se rukovao sa Gretom, to je izazvalo simpatije među prisutnima

16: 00 Drugi deo dana obeležio je govor princa Čarlsa

15: 00 Reno i Nisan ne žele da se razdvoje

Trenutni izvršni direktor francuskog proizvođača automobila Reno odbio je predloge da se okonča skoro dve decenije dugo partnerstvo sa japanskim Nisanom.

Veze između dve firme bile su napete otkako su japanske vlasti uhapsile bivšeg Nisanovog šefaa Karlosa Gosna 2018. godine, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu šef Renoa, Jean-Dominikue Senard, odbacio je tvrdnje o razlazu rekavši da je duh između dve kompanije već "potpuno promenjen“ od pre nekoliko meseci.

- Sada imamo brojna pitanja - "Koji su novi izazovi? Kako se možemo izvući iz neke situacije? - rekao je Senard.

Dodao je da su dva menadžerska tima razgovarala svaki dan. - Sada sve oblikujemo na način da u bliskoj budućnosti možemo imati samo pozitivne vesti - dodao je.

Switzerland Zurich WEF Protest

Foto: Tanjug/AP

14: 15 Jedna od tema u Davosu je i ta da nam je potrebna globalna revolucija jer trenutno ne znamo kako da nađemo posao za milijardu ljudi.

Naime, u naredne dve godine, do 2022. godine, očekuje se da će se promeniti 42% osnovnih veština potrebnih za obavljanje postojećih poslova.

Pored visokotehnoloških veština, velika potražnja će biti i pecijalizovane interpersonalne veštine, uključujući veštine vezane za prodaju, ljudske resurse, negu i obrazovanje.

13: 10  Upitan o izgledima trgovinskog sporazuma sa Evropom, Tramp je na svojoj konferenciji za novinare rekao da je sa EU zapravo teže sarađivati nego sa Kinom.

 

Kaže da EU nameće trgovinske barijere koje štete američkim kompanijama, što trgovinski sporazum čini teškim.

Ali, Tramp dodaje da se još uvek nada dogovoru do izbora.

12: 50 Neočekivano, Tramp drži konferenciju za medije!

 

Predsednik SAD Donald Tramp je kompaniju Boing nazvao "velikim razočaranjem" nakon što je proizvođač potvrdio da letelica tipa 737 Max ide na dugi odmor, odnosno da se ne zna kada će se opet vratiti u proizvodnju.

12: 45 Ivanka Tramp učestvovala je na konferenciji za štampu. Ćerka američkog predsednika (i specijalni savetnik) govorila je o prekomernom usavršavanju i potrebi da se radnicima pomogne u sticanju novih veština.

12: 00 Rezime: O čemu se jutros govorilo

Izgleda da će britanskom kancelaru trebati čaša šampanjca, uprkos zabrani Borisa Džonsona da ministri "preteruju" u Davosu jer raste nada da će danas biti načinjen iskorak u razgovorima o tome kako oporezivati digitalne kompanije.

Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD spremaju se da spreče digitalni porez na promet, osim ako se brzo ne postigne globalni dogovor.

 

Poruka Sajida Javida bila je jasna: Velika Britanija nije odustala (još nije) i od aprila će nametnuti teret od 2% tehnološkim divovima.

On je to rekao uprkos očiglednom upozorenju američkog ministra finansija da bi Italija i Britanija trebalo da odustanu od plana.

Ipak ima nade. Intenzivni razgovori traju već danima, a uključuju OECD, Pariz i Vašington.

Ako to približi multinacionalni ugovor, dogovor bi mogao da padne...

 

11: 25 Sav licemer poslovne elite: Iz privatnog aviona govore kako nam curi vreme, a drugi spavaju u snegu

Mladi delegati koji se bore za klimatske promene došli su u Davos iz celog sveta. Oni protestvuju protiv bogatih i moćnih kampujući na niskim temperaturama na Svetskom ekonomskom forumu.

11: 00 Digitalni porez

Velika Britanija planira da uvede digitalni porez u aprilu. Zemlja izgleda neće odustati od ideje uprkos protivljenju nezadovoljstva iz Amerike i pretnji bolnim novim tarifama na izvoz iz Velike Britanije.

10: 40 Javid: Ove godine možemo napraviti sveobuhvatan trgovinski sporazum sa EU

Britanski kancelar Sajid Javid nada se da Velika Britanija ove godine može da napravi trgovinski sporazum sa EU. On je podsetio da Velika Britanija napušta EU za devet dana, a obe strane su spremne da postignu široki trgovinski sporazum pre 2021. godine.

10: 20 Nedovoljno akcija da se spreči klimatska kriza

Evropska komesarka Maria Gabriel govorila je o novom Zelenom sporazumu Evropske unije. EU se nada da će do 2050. godine postati prvi svetski "neutralan" kontinent (karbon neutralan odnosno sa nultom emisijom ugljen dioksida).

- Najveći izazov je i prilika našeg vremena - kaže ona i upozorava da se napredak ne ostvaruje dovoljno brzo.

- Nada je nada, ali postoji potreba da se naporno radi. Vreme je za akciju, vreme je za ubrzanje... Zbog naše dece, naše planete -

Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

10:00 Mark Karni podržava Gretu

Čini se da je Mark Karni na strani Grete Tunberg kada je reč o stavovima ioko klimatske krize. Karni je rekao da Greta s pravom ističe da svet ubrzano troši preostali budžet za emisije i da stav SAD-a otežava borbu protiv globalnog grejanja.

Guverner Banke Engleske dodaje da neka od vodećih razmišljanja o klimatskoj krizi dolaze iz američkog finansijskog sektora i tehnoloških kompanija.

On ukazuje na Gretin argument da klimatska nauka pokazuje da svet ima samo osam godina emisije CO2 po trenutnoj stopi ako postoji 67% šanse da ograniči globalne temperature da porastu na 1,5 stepeni Celzijusa.

- To je legitimno pitanje - rekao je.

09: 30 - Drugi dan ekonomskog foruma počeo je govorom brtinanskog guvernera Marka Karnija

09: 20 Šuška se da Francuska odustaje od poreza na tehnološke divove?

 

Prvi dan - muk i neverica u publici zbog Trampovog govora

 

Američki predsednik Donald Tramp govorio je juče, prvog dana na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, čija je noseća tema ove godine borba protiv klimatskih promena, o uspesima ekonomije SAD-a što je izazvalo oštru kritiku dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Jozefa Štiglica.

Tramp, kome je ovo drugo učešće na godišnjem skupu svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom skijaškom centru, rekao je pred prepunim auditorijumom da trgovinski sporazumi postignuti ovog meseca sa Kinom i Meksikom predstavljaju model za 21. vek.

On je istovremeno iskoristio govornicu da se obruši na američke Federalne rezerve (FED).

Na konferenciji na kojoj je glavna tema životna sredina i na kojoj je gost-zvezda bila klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, Tramp je pričao o ekonomskom značaju nafte i gasa.

Tunberg je bila u publici za vreme Trampovog govora, a kad je izlazila iz sale, okružena obezbeđenjem i praćena brojnim kamerama, nije razgovarala sa novinarima već je gledala u pod.

Trampov govor je odmah naišao na oštru kritiku nobelovca i ekonomiste Jozefa Stiglica zbog, kako je rekao, pogrešnog predstavljanja slike američke ekonomije i zbog toga što se ne bavi klimatskim pitanjima.

Stiglic je neposredno posle govora američkog predsednika rekao da je njegov "prikaz ekonomije potpuno pogrešan".

Osudio je predsednikov "udarac" po klimatskim "pesimistima", i zaključio: "Kao da ono što vidimo svojim očima ne postoji. To je zaprepašćujuće"".

Trampov govor propraćen gotovo potpunim mukom u publici, za razliku od njegovog poslednjeg govora u Davosu 2018. godine, kada je izazvao povremene zvižduke i smeh.

Na Davosu je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji prenosi da za srpsku ekonomiju na forumu nije bilo kritika već samo pohvala. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>