• 1
 ≫ 

Svo licemerstvo poslovne elite: Iz privatnog aviona govore kako nam curi vreme, dok spavaju u snegu

 ≫ 

Hotel ili ledeni krevet, šta biste vi birali?

  • 1
Ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

Mladi delegati koji se bore za klimatske promene došli su u Davos iz celog sveta. Oni protestvuju protiv bogatih i moćnih kampujući na niskim temperaturama na Svetskom ekonomskom forumu.

Godišnje januarsko druženje, koje se često kritikuje da nije u kontaktu sa stvarnim svetom, ove nedelje okuplja više od 3.000 učesnika, a prisutni su usmereni na sprečavanje klimatske krize.

Sledi najtoplija godina u svetu za svetske okeane, druga najtoplija godina za prosečne globalne temperature i požare od SAD-a do Amazonije do Australije. Kako se i očekivalo, mnogi kreatori politika i poslovni lideri ove godine došli su u Davos privatnim avionima, ali neki drugi su se odlučili na kamp u švajcarskom alpskom gradu.

- Pokušavamo da im pokažemo da radimo ispravno, uprkos činjenici da ne spavamo ili nismo u najboljim uslovima. I dok uživaju u svojoj prvoj klasi (letovi), oni bi trebalo da znaju da postoje ljudi koji zapravo žive u lošijim uslovima - rekla je Vanesa Nakate, klimatska aktivistkinja iz Ugande.

- Dakle, mi praktično predstavljamo one ljude koji se već suočavaju sa uticajem klimatske krize. Vreme je da izađemo iz naših zona komfora - rekla je Nakate.

"Male sardine"

 

Šest delegata za klimu mladih odlučilo se ove godine da borave u arktičkom Basecampu u Davosu, sa još dva volontera koja će im pomoći u logistici.

Basecamp je jedinstvena platforma za dostizanje naučnih rešenja koja podstiče hitne akcije protiv klimatskih promena od strane političkih i poslovnih lidera. I Greta Tunberg je bila u ovom kampu prošle godine.

Na pitanje kako su uspeli da se zagreju, američka delegacija za mlade Eva Džons odgovorila je: "Bolje je kada se svi zajedno držimo kao male sardine". Kaim Silvestre, klimatski aktivista iz Brazila, priznao je da se "stvarno plašio“ zbog mogućnosti spavanja napolju po tako hladnom vremenu.

Ali, objasnio je da je razlog "vršiti pritisak“ na svetske lidere da odmah preduzmu mere u vezi sa klimatskom krizom.

- To je oblik protesta - rekao je Silvestre.

Pratite naš blog sa WEF uživo OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>