• 1
 ≫ 

Potrebna nam je revolucija: Kako da nađemo posao za milijardu ljudi?!

 ≫ 

Kako se radna mesta transformišu tehnologijama Četvrte industrijske revolucije, do 2030. godine treba da "rešimo" milijardu ljudi

  • 1
posao, kompjuter

Pixabay.com

U naredne dve godine, do 2022. godine, očekuje se da će se promeniti 42% osnovnih veština potrebnih za obavljanje postojećih poslova.

Pored visokotehnoloških veština, velika potražnja će biti i specijalizovane interpersonalne veštine, uključujući veštine vezane za prodaju, ljudske resurse, negu i obrazovanje.

Prema procenama OECD-a, više od milijardu radnih mesta, skoro trećina svih poslova širom sveta, verovatno će se transformisati tehnologijom u narednoj deceniji. Do 2022. godine, Svetski ekonomski forum procenjuje da će biti stvoreno 133 miliona novih radnih mesta u glavnim ekonomijama da bi se ispunili zahtevi Četvrte industrijske revolucije.

U isto vreme, ekonomske i demografske smene vrše dodatni pritisak na radnu snagu današnjice. Dok ulazimo u novu deceniju, onu koju su Ujedinjene nacije i drugi nazvali "decenijom isporuke“ za važne prelaske u održiviji svet, moramo se fokusirati i na postizanje pravednog, inkluzivnog napretka u opremanju i omogućavanju svetu da napreduje u poslovima budućnosti.

Kako to da uradimo?

 

Liderstvo i saradnja će biti ključni. Potrebno je okupiti - vlade, preduzeća i društvo - da bismo do 2030. godine obezbedili obrazovanje, veštine i radna mesta za najmanje milijardu ljudi.

Kako se poslovi razvijaju, tako će se razvijati i veštine potrebne za njihovo obavljanje. Očekuje se da će se četrdeset i dva procenta osnovnih veština unutar uloga u proseku promeniti do 2022. godine.

Postoji jasan trošak neaktivnosti. U svim zemljama G20, ako ne ispune potražnju za veštinama nove tehnološke ere, ugroziće potencijalni rast BDP-a od 11,5 biliona dolara tokom naredne decenije, prema procenama kompanije Accenture. Ljudski trošak je beskrajno veći.

Posebno će biti važno usmeriti se na najbrže rastuće profesije budućnosti. Novi izveštaj Svetskog ekonomskog foruma otkriva da će veliki rast posla doći iz sedam profesionalnih oblasti: briga/nega, inženjering i računarsko korišćenje u oblaku, marketing prodaje i sadržaja, podaci i AI, "zeleni" poslovi, kultura i specijalizovani rukovodioci projekata.

Ako ne učinimo ništa, naša trenutna kriza veština samo će pogoršati rastuću jaz između bogatih i siromašnih u svetu. U takvom svetu će biti nemoguće postići mir, održivost životne sredine ili prosperitet.

Vreme je za ponovnu revoluciju.

A to je jedna od najvažnijih tema i u Davosu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    23. januar 2020 | 08:10

    Jedini način je smanjivanje radnog vremena, tako da za isti posao mora da se angažuje više ljudi. Jedini problem je što kapitalisti to ne žele i dok oni ne pristanu U većini, ona manjina koja pristane neće moći da se bori konkurencijom. Tako da ulazimo u začaran krug, sve dok ne dođe do svetske revolucije krvavih razmera...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>