• 18

Važni sastanci za srpsku ekonomiju: Brnabić se u Davosu sastala sa predstavnicima Filipsa i Simensa

Brnabić, koja će boraviti u Davosu do 24. januara, naglašava da je cilj da se takve kompanije uključe u transformaciju srpske ekonomije, kako bi bila mnogo konkurentnija i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije i brzo podigli naš BDP i prosečne plate

  • 18
DAVOS EKONOMIJA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, održala je danas niz važnih sastanaka za srpsku ekonomiju, a posebno je značajan, kako kaže, susret sa predstavnicima kompanije Filips, koju srpska vlada pokušava da dovede u Srbiju.

- Stigli smo jutros u Davos i nastavljamo (posle predsednika Aleksandra Vučića) sastanke i prisustvo Srbije na ovom važnom događaju. I danas smo imali jako dobre i važne sastanke za našu ekonomiju - rekla je Brnabić.

Izdvojila je, takođe, sastanak sa zamenikom generalnog direktora Simensa i naglasila da ta kompanija zapošljava u Srbiji skoro 2.000 ljudi, kao i da planiraju da dalje prošire investicije.

DAVOS BRNABIC BUS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic sastala se sa predstavnikom kompanije Simens Ronaldom Busem - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Planiraju dalje proširenje, na čemu vlada intenzivno radi, a tu je reč o njihovom pogonu u Kragujevcu, ali i još nekim stvarima o kojima razgovaramo - navela je premijerka.

Ističe da je imala odličan sastanak i sa predstavnicima holandske kompanije Filips, koja još nije prisutna u našoj zemlji i vlada pokušava takve kompanije da dovede.

DAVOS BRNABIC JONG

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic sastala se sa predstavnikom kompanije Filips Henkom Siebren de Jong - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić, koja će boraviti u Davosu do 24. januara, naglašava da je cilj da se takve kompanije uključe u transformaciju srpske ekonomije, kako bi bila mnogo konkurentnija i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije i brzo podigli naš BDP i prosečne plate.

Dobar sastanak je Brnabić, kako navodi, imala i sa novim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta Maurom Ferarijem, koji je od januara na toj funkciji, a prošle godine je posetio Srbiju.

- Imali smo sa njim odlične sastanke. Imamo dobru saradnju i nadam se da će biti još bolja tokom ove i naredne godine zahvaljujući tome što smo sada osnovali Fond za nauku koji radi upravo po ugledu na Evrpski savet za istarzizvanje i razvoj. To je za mene kao premijeru jedan od prioriteta za dalje unapređenje naše ekonomije - rekla je ona.

Brnabić je imala sastanak i sa direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju Martinom Larkin, kao i da je imala dalje razgovore o već postignutom dogovoru da će Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju biti u Beogradu.

DAVOS EKONOMIJA BRNABIC

- Nastavljamo da radimo na tome i danas smo postigli konrektan dogovor. Od februara pred otvaranje Regionalnog centra idemo u radionice u Srbiji, i u regionu - istakla je Brnabić - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Nastavljamo da radimo na tome i danas smo postigli konrektan dogovor. Od februara pred otvaranje Regionalnog centra idemo u radionice u Srbiji, i u regionu - istakla je Brnabić.

Ona kaže da je prisustvovala brojnim korisnim sastancima i da se raduje sutrašnjem danu, jer kako kaže, ima političku težinu zbog sastanaka sa premijerom Holandije Markom Ruteom.

- On je uvek važan sagovornik u smislu evropskih integracija, događaja na Zapadnom Balkanu, ali i ekonomske saradnje sa Holandijom - rekla je Brnabić.

Premijerka je najavila da će imati sastanak i sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, sa kojim se upoznala tokom posete Japanu.

Kako je rekla, dogovaraju konkretan datum za njegovu posetu Srbiji nakon čega bi trebalo da usledi i zvanično prisustvo Japanske banke za međunarodnu saradnju.

- Mi bismo želeli jedan investicioni fond. Dajemo sve od sebe i nadamo se najboljem - poručila je Brnabić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    22. januar 2020 | 20:30

    Rezultati Srbije i te kako interesuju ugledne privrednike i kompanije ! Privlaci ih ambijent i sve bolji ekonomski rezultati ! Ostavljamo dobar utisak !

  • aca

    23. januar 2020 | 07:59

    Svi sastanci u Davosu su od izuzetne važnosti za dalji razvoj naše ekonomije.

  • Miki

    23. januar 2020 | 07:34

    Bilo bi dobro da jedna tako velika kompanija kao sto je Philips otvori svoju fabriku i nasu zemlju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>