• 1
 ≫ 

Još jedan trgovinski rat na pomolu?! Britanci izazivaju gnev, a priča se vrti oko Fejsbuka i Gugla

 ≫ 

Na kraju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma svi govore o jednom - da li je na pomolu novi trgovinski rat?

  • 1
Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija rizikuje gnev SAD-a nakon što je obećala da će uvesti digitalni porez na tehnološke divove poput Gugla i Fejsbuka.

Britanski kancelar Sajid Javid obećao je da će Velika Britanija primeniti porez na digitalne usluge na globalne tehnološke kompanije, uprkos pretnjama SAD-a da će možda odgovoriti na "porez na svoje kompanije“ - rizikujući trgovinski rat.

Govoreći na panelu - zajedno sa američkim sekretarom za finansije Stevom Mnuchinom - na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj u sredu je Javid udvostručio planove vlade za implementaciju dvo-procentnog nameta za prihode koji su ostvarili globalni tehnološki divovi.

Javidovi komentari privukli su Mnuchina koji je je besno odgovorio na predloge, nazivajući ih "diskriminatornim" protiv američkih kompanija.

Pretnja nametanja tarifa britanskim proizvođačima automobila dolazi u kritičnom trenutku u odnosima Velike Britanije i Amerike, jer vlada premijera Borisa Džonsona izgleda da cće pogoditi povoljne trgovinske sporazume post-bregzita sa više zemalja širom sveta.

Dodatno, Francuska je odložila porez baš zbog istih pretnji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    22. januar 2020 | 22:13

    Cela evropa i Kina treba da otkace ovog klovna amerikanca pa da vidimo sa kim ce da saradjuje!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>