• 1
 ≫ 

Brnabić u Davosu: Srbija prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost

 ≫ 

Ana Brnabić, koja boravi u Davosu je, pored niza sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su, kaže, prisutne ili zainteresovane da čuju nešto više o Srbiji, učestovala i na dva panela u okviru Foruma

  • 1
DAVOS EKONOMIJA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Srbija je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način, poručila je premijerka Ana Brnabić. Brnabićeva kaže da se u Davosu se predstavlja potpuno novo lice i novi potencijal Srbije.

Ana Brnabić, koja boravi u Davosu je, pored niza sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su, kaže, prisutne ili zainteresovane da čuju nešto više o Srbiji, učestovala i na dva panela u okviru Foruma.

Premijerka je istakla da je na panelu, koji je bio neformalni sastanak lidera na temu tehnološke revolucije, Četvrte industrijske revolucije i razvoja, velika pažnja posvećena Srbiji i činjenici da je Svetski ekonomski forum odlučio da upravo u Srbiji otvori prvi regionalni centar na svetu za Četvrtu industrijsku revoluciju.

- Svi žele da čuju šta je Srbija sve uradili u poslednje tri-četiri godine u tehnološkom napretku, digitalizaciji, e-upravi. Posebno mi je drago, i to treba da služi na čast svim građanima, što je Srbija prepoznata kao zemlja koja je hrabro krenula u digitalizaciju, što nije nešto što se uobičajeno vezuje za Srbiju - rekla je Brnabić.

Novo lice Srbije

 

Navela je da se u Davosu predstavlja potpuno novo lice i novi potencijal Srbije i da sada svi obraćaju pažnju na to.

- Srbija je pozvana da učestvuje na dva panela, kao zemlja koja gleda u budućnost. I to je osnovna poruka današnjeg dana, da je Srbija prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način, i na tome treba dalje da radimo - rekla je Brnabić.

Drugi panel, kako je prenela, odnosio se na inovacije i oblast zaštite životne sredine.

Tu je, kaže, imala priliku da se upozna sa značajnim ljudima, ali i da im uputi poziv da dođu da posete Srbiju i da pomognu da i Srbija, možda na efikasniji način, nastavi da rešava problem životne sredine, njene zaštite i unapređenja, što, primećuje, nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu.

Digitalizacijom do zdravije životne sredine

 

Brnabićeva je istakla da je kao dobar primer toga kako vlade mogu direktno da utiču na zaštitu životne sredine navela uvođenje elektronske uprave i podatak da je Srbija, koja je krenula u uvođenje e-uprave 2016. godine, od početka 2017. do danas, kako je navela, spasila 10.340 stabala od seče, zato što je štampala manje papira.

- Uštedeli smo oko 517 tona papira, zahvaljujući uvođenju elektronske uprave - podvukla je premijerka.

To je, kaže, bio podatak koji, kako je istakla, fascinira sve, i nešto čime je Srbija pokazala da brine o životnoj sredini.

- I da je uvođenje e-uprave bilo fokusirano kako na pružanje bolje usluge građanima, tako i u značajnoj meri na zaštitu i unapređenje životne sredine - rekla je Brnabićeva.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вук

    24. januar 2020 | 07:41

    Браво, само напред Србијо, у Србији на локалној власти МНОГО ТРЕБА ПОРАДИТИ!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>