• 0

Kako su slatke jagode postale tema na Svetskom ekonomskom forumu? Nauka je pobedila čoveka

Predviđa se da će tehnologije četvrte industrijske revolucije doneti ogroman porast produktivnosti. Analiza podataka, inteligentni senzori i automatizacija staklenika pomogli su naučnicima da pobede u uzgoju jagoda, u odnosu na tradicionalne poljoprivrednike

  • 0
jagode

Foto: Pixabay

Na "Pinduoduo" takmičenju u pametnoj poljoprivredi (eng. Smart Agriculture Competition), četiri tehnološka tima takmičila su se sa tradicionalnim poljoprivrednicima, tokom četiri meseca, u uzgoju jagoda.

Analiza podataka, inteligentni senzori i automatizacija staklenika pomogli su naučnicima da pobede.

Predviđa se da će tehnologije četvrte industrijske revolucije, poput veštačke inteligencije, doneti ogroman porast produktivnosti - ali im je potrebno pravilno upravljanje, prema Globalnom izveštaju o upravljanju tehnologijom 2021.

Jagode mogu da se uzgajaju lako - naročito ako postoji algoritam. Kada su se poljoprivrednici u Kini takmičili u uzgoju voća, pomoću tehnologije koja uključuje mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, mašine su pobedile.

Data naučnici u proseku su proizveli 196% više jagoda po težini u poređenju sa tradicionalnim poljoprivrednicima. Tehnolozi su, takođe, nadmašili poljoprivrednike u pogledu povraćaja ulaganja u proseku za 75,5% .

Otvaranje takmičenja u pametnoj poljoprivredi zajednički su organizovali Pinduoduo, najveća kineska poljoprivredno-fokusirana tehnološka platforma i Kineski poljoprivredni univerzitet, sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu pri UN.

Slatki uspeh

 

Timovi data naučnika takmičili su se tokom četiri meseca u uzgajanju jagoda "na daljinu", koristeći tehnologiju Internet of Things, zajedno sa veštačkom inteligencijom i algoritmima zasnovanim na mašinskom učenju.

Na takmičenju su tehnološki timovi imali prednost što su mogli da kontrolišu temperaturu i vlažnost putem automatizacije staklenika, rekli su organizatori. Koristeći tehnologiju poput inteligentnih senzora, oni su takođe preciznije kontrolisali upotrebu vode i hranljivih sastojaka.

AI

Foto: Pixabay

Tradicionalni poljoprivrednici morali su iste zadatke da postignu ručno i iskustvom.

Jedan od timova, Zhi Duo Mei, osnovao je kompaniju da pruži svoju tehnologiju poljoprivrednim zadrugama nakon što je tokom takmičenja izazvao veliko interesovanje.

Takmičenje je tradicionalnim farmerima i data naučnicima pomoglo da bolje razumeju međusobni rad i kako mogu da sarađuju u korist svih, rekao je vođa tima Zhi Duo Mei, Čeng Biao.

Potencijal za rast

 

Brojne studije pokazuju potencijal tehnologija četvrte industrijske revolucije, poput veštačke inteligencije, da pojačaju ekonomski rast i produktivnost. Prema analizi "Accenture" i "Frontier Economics", do 2035. godine produktivnost rada u razvijenim zemljama mogla bi porasti za 40% zbog uticaja veštačke inteligencije.

jagode

Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će Švedska, SAD i Japan zabeležiti najveći rast produktivnosti. U svom Izveštaju o budućnosti radnih mesta za 2020. godinu, Svetski ekonomski forum procenjuje da bi do 2025. godine 85 miliona radnih mesta moglo biti raseljeno promenom u podeli rada između ljudi i mašina, dok bi se moglo pojaviti 97 miliona novih uloga, koje su prilagođenije novim podelama rada između ljudi, mašina i algoritama.

Nove tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju i dronove, takođe će igrati vitalnu ulogu u podršci svetu da se oporavi od kovida-19, navodi se u zasebnom izveštaju Foruma.

Izveštaj o globalnom upravljanju tehnologijom za 2021. godinu razmatra neke od najvažnijih primena ovih tehnologija - i izazove upravljanja, kojima bi se trebalo pozabaviti kako bi ove tehnologije ostvarile pun potencijal.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>