• 13
 ≫ 

Počeo Davos, a tamo umesto ruske elite "Kuća ratnih zločina": Fotografisali smo kako izgleda

 ≫ 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas tokom video obraćanja učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da se Rusiji uvedu "maksimalne" sankcij

  • 13
Davos Foto: Telegraf.rs

Na ovogodišnji forum u Davosu, koji se obično održava u zimskom periodu, nije pozvan nijedan ruski predstavnik, iz vlade ili biznisa.

To je prvi forum od devedesetih— kada su izbili oružani sukobi - koji će se održati dok rat besni na kontinentu. Zelenski je primetio novi izgled Ruske kuće i nazvao je „Ruskom kućom ratnih zločina“.

„Rusija je to učinila sebi time što je postala država ratnih zločinaca“, rekao je on u video obraćanju.

Zelenski je takođe pozvao poslovne lidere da izvrše „potpuno povlačenje stranih preduzeća“ iz Rusije i premeste svoja preduzeća u Ukrajinu. Pozvao je na međunarodnu pomoć da se deblokiraju crnomorske luke u njegovoj zemlji kako bi se ubrzao ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje širom sveta, i izneo je ideju o diplomatskom „koridoru“ za kretanje ove robe.

Ukrajinski predsednik je izrazio zahvalnost na vojnoj pomoći i opremi koja je stigla u zemlju, kao i na „stotine miliona ljudi u demokratskim zemljama“ za koje je rekao da vrše pritisak na svoje vlade da se suoče sa ruskom invazijom.

Ali on je dodao da su dugotrajne molbe Ukrajine za bolje naoružanje i strože sankcije Rusiji čule ranije, Rusija verovatno ne bi mogla da izvrši invaziju.

Zelenski je naglasio da, kad god se rat završi, saveznici Ukrajine treba da stvore bezbednosne i političke uslove koji će odvratiti Rusiju od ponovne invazije. I imao je podatke za razmatranje: Ukrajina je do sada pretrpela gubitke od najmanje pola triliona dolara, rekao je on.

 Zelenski traži "maksimalne" sankcije Rusiji

"Istorija je na prekretnici, ovo je zaista trenutak kada se odlučuje da li će gruba sila vladati svetom", naveo je ukrajinski predsednik u obraćanju učesnicima konferencije.

On se založio za potpuno povlačenje stranih kompanija iz Rusije.

Zelenski je dodao da će jače sankcije Rusiji, uključujući embargo na naftu, odvratiti druge zemlje koje razmatraju upotrebu grube sile od njihovih namera.

Zelenski je iskoristio obraćanje forumu u Davosu i da kaže da da je u ruskom vazdušnom napadu na selo Desna, koje se nalazi u severnom ukrajinskom regionu Černihiv, prošlog utorka poginulo 87 ljudi.

Video: Otvoren Kopaonik biznis forum: Kisić Tepavčević poručila da je cilj tržište rada dostupno svima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    23. maj 2022 | 15:45

    Mali hitler zelenski umislio da vodi svet..hahahaha...kakvo ce otreznjenje tesko biti....oni ti nece osloboditi.luke niti ukrajinu...ti i tvoji fasisti ce te tek osetiti mac osvete.....polako sada ce i zima videcemo se

  • Cane

    23. maj 2022 | 16:29

    Ameri preko ovog komičara guraju svet u treći svetski rat ...a počeli i Kinu da bockaju u vezi Tajvana...

  • SS

    23. maj 2022 | 16:26

    Ovaj Zelenski gori od krpelja....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>