≫ 

Astronauti otkrili kako miriše svemir: Pominjali su bifteke, piletinu, maline...

Svemirski miris lepi se za astronautske uniforme, mogu da ga osete jedino kada su u stanici

  • 8

Astronauti koji su se vraćali iz svemirskih šetnji krajnje iznenađujuće su opisali kako svemir miriše. Neki od njih kažu da taj miris podeća na začinjeni biftek, drugi kažu da je njihovo čulo mirisa detektovalo nešto poput metalnih predmeta, dok treći taj miris opisuju kao sladunjave arome poput maline ili ruma.

Stručnjaci kažu da se u tim trenucima dok su u svemiru, miris prianja za njihova odela, kacige, rukavice i alate i da astronauti te mirise mogu da osete tek kada uđu u svemirsku stanicu.

Stiven Pirs, hemičar NASA, koji je svojevremeno bio angažovan da stvori svemirski miris na Zemlji za svrhe obuke astronauta, rekao je da metalni aspekt mirisa može doći iz visokoenergetskih vibracija jona.

Prema pisanju "Discover Magazine", ono što astronauti verovatno nadražuje čulo mirisa jesu policiklički aromatični ugljovodonici, koji se formiraju usled sagorevanja, tokom "smrti zvezde". Ova jedinjenja se takođe mogu naći i na Zemlji, recimo u slanini, a smatraju se kancerogenim.

Satelit, svemir

Svemir; Foto: Pixabay

Prema izveštavanju ovog magazina, hemijsko poznavanje svemirskog prostora moglo bi dovesti do predviđanja svih vrsta mirisa u različitim delovima tog prostora. Pre tri godine, otkriveno je da "Strelac B2", veliki oblak prašine usred Mlečnog puta, sadrži molekul etil formata, jedinjenje koje stvara utisak da svemir miriše poput maline ili ruma.

Astronaut Don Petit, jedan od vodećih stručnjaka svog vremena, pre 10 godina je rekao da bi svaki put kada bi pritisnuo vazdušni otvor, ušao u stanicu i pozdravio dva radnika unutra, osetio različite mirise.

- Na osnovu misira njihovog odela, kacige, rukavica, pretpostavio sam da su došli iz različitih svemirskih kanala. Miris je bio znatno izraženiji na tkanini nego na metalnim i plastičnim površinama. Teško je taj miris opisati, ali najpribližnije mi je stvorilo utisak o mirisu neke hrane poput piletine. Takođe sam osetio i miris poput različitih metala, a taj miris me je vraćao u tinejdžerske dane kada bih preko leta na raspustu zavarivao metal - rekao je tada Petit.

VIDEO: Da nije bilo ovih hrabrih životinja ljudi nikada ne bi kročili van planete

(Telegraf.rs/The Atlantic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • jdm

    8. avgust 2019 | 07:49

    "Svemir" miriš na ono što se sprema "astronautima (glumcima) za ručak u filmskom studiju. 🤭✌🏻

  • Zika

    8. avgust 2019 | 06:46

    Mirise na na ono sta im narede da kazu,jer nikad tamo nisu bili.Lazljivi ameri

  • Miki

    8. avgust 2019 | 05:15

    Mogu da kazu sta god hoce da necemo proveriti mozda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA