Ogromna rupa u Sibiru je tolika da može da usisa i helikopter, iz nje su decenijama vađeni dijamanti

Rupa se nalazi u samom gradu

  • 0
Rupa

Printskrin: Google Maps

Google Earth otkrio je neke od najlepših destinacija širom sveta. Velika rupa, koja vodi duboko u zemlju, uočena je kod grada Mirnjija u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji. Priča se da je rupa tako duboka da može da usisa i helikoptere zbog snažnog vazdušnog vrtloga, piše britanski Express.

Otvorena jama rudnika Svet u eksploataciji je od 1957. godine, otkako su sovjetski naučnici pronašli ogroman dijamant u zemlji. Međutim, zbog ekstremnih klimatskih uslova, što znači da je zemlja smrznuta tokom više od pola godine, rudarenje je otežano i oprema se smrzava. Zimi se temperatura spušta i do -50 stepeni, a najbliži veći grad udaljen je 250 kilometara.

Uprkos tome, 60-ih godina rudnik je davao 10 miliona karata dijamanata godišnje. Prema BBC-ju, rudnik Svet do danas je proizveo dijamanate u vrednosti od 10 milijardi funti. Rudnik je dubok 525 metara, što ga čini četvrtim najdubljim na svetu, a otvor na površini je u prečniku 1.200 metara.

Navodno je vazdušni prostor iznad rudnika zatvoren za letove. Veb stranica Atlas Obscura tvrdi da je razlog za to "nekoliko incidenata pri kojima su letelice usisane vazdušnom strujom".

Rupa

Printskrin: Google Maps

Iako nije bilo izveštaja o nesrećama, objašnjenje o vazdušnom vrtlogu ima smisla, zato što topao vazduh koji se diže iz jame nailazi na hladan. To može da onemogući helikoptere da prelete rudnike, odnosno da prouzrokuje gubitak visine iznad same rupe.

Rudnik je zatvoren 2004. godine, a proizvodnja je prestala tri godine ranije. Nakon sloma Sovjetskog Saveza početkom 90-ih godina, Svet je bio u vlasništvu privatne kompanije. Iako je otvoreni kop prestao s radom, eksploatacija i dalje traje u podzemlju. Prošle godine, u rudnik je prodrla voda i onemogućila izlaz 100 rudara.

Uprkos spasilačkoj misiji, četvorica rudara zbog poplave nisu mogla biti pronađena. Zbog nesreće bi mogla da pati i proizvodnja na godišnjem nivou.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA