≫ 

Britanci se plaše da bi Bregzitom bez dogovora ostali bez toalet-papira, skupljaju ogromne zalihe

Garaže i ostave britanskih državljana prepune su zaliha toalet-papira i kuhinjskih ubrusa

  • 1
toalet papir, britanci, bregzit Foto: Twitter/Mina Kelly

Nakon ostavke Tereze Mej koja nije bila u stanju da reši problem Bregzita, na mesto premijera Velike Britanije došao je Boris Džonson koji je naciji obećao da će do 31. oktobra izvesti zemlju iz Evropske unije "sa ili bez dogovora".  Dok se Velika Britanija nastavlja pripremati za potencijalni Bregzit bez dogovora, postoji jedna stvar koja Britance posebno brine - toalet-papir.

Korisnici društvenih medija masovno objavljuju fotografije ogromnih zaliha toalet-papira i ubrusa koje su nabavili, zbog straha da takve "dragoccenosti" neće moći da pronađu u radnjama posle 31. oktobra.

Ulje na vatru doleio je šef jedne radnje koja proizvodi toalet-papir, rekavši da Britanci imaju razlog za zabrinutost jer bi prazne police supermarketa mogle da postanu realnost ukoliko dođe do nepredviđenih dešavanja sa lancima snabdevanja.

Kuram Ikbal, generalni direktor kompanije sa sedištem u Mančesteru, rekao je za "Metro" da samo nekoliko nedelja kašnjenja isporuke može da dovede dobavljače u dubiozu.

- S obzirom na to koliko je Velika Britanija snažno zavisna od uvoza glavne sirovine potrebne za proizvodnju toaletn papira i kuhinjskih rolni, prirodno je da su kupci zabrinuti i da prave sakupljaju velike zalihe za svaki slučaj. Iako za sada nema nestašice, svaki period prekida isporuke koji bi trajao duže od nedelju dana stavio bi dobavljače na velike muke. Dugotrajno ometanje moglo bi da dovede do praznih polica u radnjama - rekao je.

Velika Britanija je najveći uvoznik toalet-papira u Evropi, a u slučaju postizanja Bregzita građani strahuju da bi imali velikih problema sa nabavkom ovakvih proizvoda.

U Velikoj Britaniji se godišnje koristi oko 1,3 miliona materijala potrebniih za pravljenje toalet-papira, pri čemu se uvozi oko 1,1 milion, saopštila je Konfederacija papirne industrije.

Komentari Ikbala usledili su nakon vesti da su Britanci koji se pripremaju za Bregzit bez dogovora potrošili čak 4 milijarde funti na hranu, lekove i druge potrepštine. Istraživanje je pokazalo da je svaki peti potrošio oko 380 funti (410 evra), dok se gotovo svaki građanin plašio ozbiljnih poremećaja u lancu snabdevanja ako bi Velika Britanija iizašla iz EU bez sporazuma.

Jedan od zabrinutih je i Džonatan Rob iz Češira, koji svoje garažu koristi za skupljanje godišnje zalihe toalet papira.

- Svoju garažu smo nazvali apokaliptična ostava. Nabavljamo zaliihe zbog nesigurnosti šta ćemo imati posle Bregzita, a šta nećšemo. Ako dođe do nestašice, ne moramo masovno da se laktamo za pojedine proizvode i da ih plaćamo nekoliko puta skuplje - rekao je on.

Džek iz Londona takođe dodaje da je krenuo sa stvaranjem zaliha zbog straha da bi potencijalnim Bregzitom bez dogovora Britanija zapala u velike probleme.

- Razumem da postoji velika verovatnoća da će se lanci snabdevanja hranom i ostalim predmetima za domaćinstvo otežano raditi ili će potpuno biti zatvoreni. Osim konzervirane ribe i omiljene torte, skupljamo i zalihe toalet-papira - rekao je čovek čiji su pojedini prijatelji njegovu akciju smatrali smešnom, ali on tvrdi da samo razmišlja racionalno.

VIDEO: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf.rs/Metro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA