≫ 

Galebove na Novom Zelandu farbaju bojom: Nikad ne biste pogodili zašto

Radnici aerodroma boje ptice u narandžasto, zeleno i plavo

  • 0

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom, kako bi se izborili s rizikom od udara jata ptica.

Galebovi sa crnim leđima su postali veliki problem na Novom Zelandu, pa je odlučeno da se deponije oko aerodroma stave pod prismotru kako bi se utvrdilo gde se hrane i gde ih ima najviše.

Radnici su tokom tog procesa, koji je počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom iz velikih pokretnih uređaja.

Udari ptica su velika opasnost za pilote. Jato galebova je u avgustu izazvalo pad jednog aviona u Rusiji.

Boja se ispira posle nekoliko nedelja i ptice se unapred pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovidi Velington, Hat Siti, saveta Porirua, univerziteta Viktorija i Odeljenja za zaštitu.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obeležene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspela i da mu nije čudno da većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu.

- To je najveća deponija u regionu Velington, a i najbliža aerodromu jer je 4 kilometara udaljena od aerodroma - rekao je.

U poslednjem izveštaju Novozelandske uprave za civilno vazduhoplovstvo piše da je broj ptica na aerodromu Velingtonu i dalje mali, a šef operacije Met Paliser kaže da im je na prvom mestu bezbednost putnika, ali i ptica.

Ova operacija bi mogla da znači i drugim aerodromima oko kojih ima mnogo ptica, kažu iz Odeljenja za zaštitu.

(Telegraf.rs/BBC News na srpskom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA