≫ 

Epilog misteriozne smrti pre šest decenija na Uralu: Ruske planinare ubio je - Jeti?!

Ruski doktor koji je izneo te tvrdnje želeo je da ostane anoniman kako mu se "ne bi rugali"

  • 2

O Jetiju, misterioznom biću koje liči na ogromnog snežnog čoveka, postoji mnogo legendi i prepričavanja širom Rusije. Ovog puta, prema pisanju ruskih medija, Jeti se dovodi u vezu sa smrću devet planinara u planinskom predelu Dijatlov na Uralu, koji su pod nerazjašnjenim okolnostima ubijeni pre 60 godina.

Neke od žrtava su imale prelom lobanje i povrede grudnog koša, dok je na leševima planinara Ljudmile Dubinine (21) i Semena Zolotareva (38) primećeno da su im iskopane oči i iščupani jezici.

Ostali su preminuli usled hipotermije, pošto su u donjem vešu bežali kroz hladne planinske predele kako bi verovatno spasli živote.

Prema skorašnjem pisanju Komsomolskaje pravde, jedne od najuticajnijih dnevnih novina u Rusiji, lekar koji je radio na razjašnjenju misterije njihove smrti, istakao je da im je smrtonosne povrede nanelo "veliko stvorenje".

Pod naslovom "Da li je Jeti ubio turiste u planinskom delu Dijatlov", poznati doktor, čije ime autor članka nije objavio, uveren je da povrede Dubinine i Zolotareva ukazuju na to da postoji verovatnoća da je snežno stvorenje usmrtilo planinare.

Identitet nije objavljen na molbu doktora, koji je želeo da ostane anoniiman "kako mu se čitoaci ne bi rugali", navodi se u članku.

Veliki broj građana širom Rusije veruje da Jetiji stvarno postoje i da su stacionirani u najsnežnijim delovima planinskog venca Ural, kao i u Sibiru.

O smrti devet planinara, koja se dogodila 1959. godine, postoji niz pretpostavki, ali zvaničan razlog nikad nije utvrđen.

Pojedini petpostavljaju da su ih prirodne nepogode poput lavine koštale života, drugi tvrde da su planinari imali veze sa KGB-om i spremali se za misiju za susret sa američkim agentima, dok postoje i teoretičari zavere koji veruju da su za njihovu smrt krivi vanzemaljci i jetiji.

Godine 2016. putnici su navodno videli Jetija kako prelazi put blizu brda Boljšoj Iremel u regionu Baškortostan.

Iste godine šef seoskog veća u Kuljabi u Sibiru bio je, kao je tvrdio, jako uplašen zbog "bliskog susreta" s Jetijem.

Nakon toga pronađeni su otisci stopala navodnog misterioznog bića.

(Telegraf.rs/Dailystar)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hey

    19. septembar 2019 | 13:22

    Yety na Uralu ? Pa valjda je na Himalajima ! Ha,ha,ha !

  • Y

    19. septembar 2019 | 13:24

    Dali nije mozda " meca " sa Urala posto ih tamo ima puno,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA