Zaprepastiće vas koliko kesice čaja mogu da ispuste mikroplastike u vašu šolju "užitka"

Većina kesica čaja napravljena je od papira, ali neke koje su "premijum" koriste umesto toga jednu vrstu plastike

  • 0

Nedavno je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da čovek tokom svog života u svoj organizam unese ogromne količine mikroplastike. I dok ta studija navodi da naviše njih unesemo pijući flaširanu vodu, nova studija pokazuje da se ogromne količine mikroplastike nalaze u kesicama čaja.

Kanadski naučnici utvrdili su da se zbog kesice u kojoj se nalazi lekovito bilje u vašoj šolji osim tog bilja može naći i mikroplastika koja već pravi velike probleme kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je da ti komadići, nevidljivi golom oku, ne mogu da budu veliki rizik po zdravlje.

Ipak, većina kesica čaja napravljena je od papira, ali neke koje su "premijum" koriste umesto toga jednu vrstu plastike, piše BBC.

Naučnici su iz kesica uklonili čaj i prazne ih stavili u vodu zagrejanu na 95 stepeni Celzijusovih. Otkriće ih je zapanjilo. Samo jedna kesica može da ispusti 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu manjih čestica nanoplastike.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA