≫ 

Žene nose prstenove oko vrata teške i po 10 kilograma, neobičan običaj im je spasao život

Žene i deca produžavaju vratove mesinganim prstenovima težine oko 10 kilograma kako bi "izgledale kao zmajevi"

  • 1
Mjanmar, pleme, dugi vratovi Foto: Profimedia/AKG

Deca i žene u drevnom plemenu u Aziji nose mesingane prstenove oko vrata kako bi ih učinile dužim i kako bi "izgledale kao zmajevi"...neki od takvih prstenova ih čak ometaju kada treba da jedu.

Naime, žene i deca produžavaju vratove mesinganim prstenovima težine oko 10 kilograma kako bi "izgledale kao zmajevi" kao deo tradicije drevnog plemena u Aziji.

Ovo je tradicija u državi Kajah u Mjanmaru, a narod Kajaha se po tome razlikuje od drugih etničkih grupa u jugoistočnoj Aziji. Neke žene osećaju da nisu privlačne bez prstenova oko vrata, dok druge osećaju obavezu da ih nose zbog posete turista.

Jedna od teorija je da su prstenovi nekada korišćeni za zaštitu ljudi od napada tigrova, dok druga tvrdi da je na taj način odavana počast "majci zmaju" grupe. Tradicionalno ovi prstenovi predstavljali su simbol bogatstva i bili su rezervisani za omiljene ćerke, još jedna je od teorija.

Jedan od pripadnika ovakvog plemena rekao je da je "njegova majka bila zmaj” i da su svi imali slične vratove. On takođe tvrdi da je odrastao sa bakom koja je nosila prstenove oko vrata visine preko 35 centimetara.

Mjanmar, pleme, dugi vratovi Foto: Profimedia/AKG

Mu Lone (88) za Miror je rekla da su se žene osećale manje lepima bez prstenova za vrat.

- Prstenovi su me gušili i stezali na početku. Hrana bi se zaglavljivala kada sam pokušavala da je progutam, morala bih da istegnem vrat da jedem, ali sam se navikla na to - posvedočila je ona.

Mu je istakla da će ih nositi dok ne umre i da će sa njima biti sahranjena.

U jugoističnoj Aziji oko 500 žena prati ovu tradiciju

U jugoistočnoj Aziji ima oko 500 žena koje i dalje prate ovu tradiciju. Neke od njih osećale su pritisak zbog posete turista.

Majka dvoje dece Mu Plej, uklonila je svoje prstenove nakon 13 godina nošenje iz straha da će joj vrat biti predugačak. Ova žena (23) osećala se slobodno za razliku od žena koje i dalje osećaju pritisak da ih nose zbog turista koji dolaze da vide "žene sa drugim vratovima".

Ovaj običaj inspirisao je stvaranje "turističkih sela" 1985. godine.

Meštani Kajana izbegli su napade Burmske vojske koja je potisnula etničke manjine u zemlji i dobili su privremeni boravak na Tajlandu. Pokrajinski zvaničnik je u ženskim zlatnim prstenovima video "izvanredne osobine koje bi mogle da privuku interesovanje turista" navodi se u izveštaju ministarstva kulture.

Mjanmar, pleme, dugi vratovi Foto: Profimedia/Alamy

Da li će vrat "pasti" ako se prstenovi uklone?

Autorka dokumentarnih dilmova Lorna Mekmilan provela je pet meseci sa plemenom kako bi otkrila da prstenovi ne drže glavu i da se vratovi žena koji ih nose neće slomiti ukoliko ih uklone.

Govoreći u dokumentarcu koji je prikazan na kanalu Nacionalne geografije "Trpljenje za tradiciju", ona je rekla: U stvari žene mogu provući ruke i očistiti kožu, prstenovi nisu nešto što ih na bilo koji način steže.

Ovaj dodatak vratu najčešće se uklanja tokom porođaja, pregleda lekara ili ukoliko je žena uhvaćena u preljubi.

(Telegraf.rs/Daily mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VX

    13. oktobar 2019 | 10:58

    E mučenice,a ove naše ne znaju šta će od ludovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA