Insekti, dlake i buđ: Neće vam biti dobro kad shvatite koliko ovoga pojedete svakog dana

Prosečan čovek na godinu pojede čak pola kilograma insekata

  • 1

Prehrambena industrija daleko je od sterilne, bilo da se gleda sam proces proizvodnje ili pak skladištenja, a do kontaminacije sa stranim strvarima koje su daleko od onog što smatramo hranom dolazi svakodnevno, tvrde stručnjaci.

Naime, svi koji rade u industriji znaju da je hrana koja se nalazi na policama supermarketa daleko od "čiste hrane", a zdravstveni propisi su jedino što regiliše udeo "smeća" u njoj.

Ne postoji metoda kojom je moguće rešiti se svih stvorenja koja se sakriju u hrani tokom proizvodnog procesa, ali američki FDA ima smernice i standarde o tome koliko tih stvari sve da bude da bi se ta hrana i dalje smatrala sigurnom za jelo.

Prema studijama, prosečan čovek na godinu pojede čak pola kilograma insekata. Iako dakle, bube spadaju među najzdravije zalogaje na svetu, većini zapadnog sveta se na pomisao na njih diže želudac. Ipak, to ne znači da ih nema u našoj hrani.

Na primer, u kutiji špageta može da se nalazi čak 450 delova insekata, te čak devet dlaka glodara, piše CNN Health.

Najčešći insekti u hrani su krilati paraziti koji se skrivaju u zamrznutom ili konzervisanom zelenom povrću, biljne vaši, gnjide, crvi, vinske i voćne mušice, žižak i gusenice.

čokolada Foto: Pixabay.com

Čokolada

Nažalost, čak i najveći ljubitelji slatkog moraće da prihvate činjenicu da čokolada veličine 50 grama u proseku sadrži 30 ili više delova insekata, te nešto dlaka glodara.

Pasirani paradajz

Ili pak sos od paradajza može legalno da sadrži do četiri crva, te 20 ili više jajašca voćnih mušica. Paradajz u konzervi i pasta od paradajza su nešto manje kontaminirani, a FDA u njima "dopušta" tek dva crva.

Suvo grožđe

Popularno i izuzetno zdravo sušeno voće sme da sadrži do 35 jajašca voćnih mušica kao i do 10 celih insekata na svakih 225 grama.

Suvo grožđe Foto: flickr/Christian Schnettelker

Pekmez

Ovakve stvari u teglama nisu ništa neobično. Naime, čak 30 odsto voća u teglama pekmeza od višanja može da bude buđavo, a u onom od crne ribizle čak 70 odsto.

Crni biber

Jedan od omiljenih začina svojom ljutinom ne smeta insektima - u svakoj kašiki nalazi se čak 40 delića insekata, ali i komadići dlake glodara. Mleveni, naravno.

Kafa

Nezaobilazni saveznik razbuđivanja nije izuzet od kontaminacije - na svakih pola kilograma kafe nalazi se do 10 miligrama životinjskog izmeta. Od 4 do 6 odsto zrna kafe sme da bude zaraženo insektima ili buđi, kaže FDA.

Gljive

Na svakoj konzervi od 110 grama gljiva dopuštena je količina od 20 crva bilo koje količine.

Video: Nije ni jagnjeće, ni praseće, ovo je pečenje od pacova

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA