≫ 

Istorijska šetnja za dve žene na Međunarodnoj svemirskoj stanici: Prvi put bez podrške muškaraca

NASA je još prošlog proleća planirala da sprovede "svežensku" šetnju cvemirom, ali nisu imali dovoljno odela u srednjoj veličini!

  • 0

Dva NASA astronauta izvela su prvu istorijsku šetnju, što ne bi bilo ništa čudno da nisu u pitanju, žene. Kristina Koh i Džesika Meir izašle su danas iz Međunarodne svemirske stanice. To je istorijski, prvi put za 50 godina od prve šetnje svemirom da žene "plutaju" po vasioni bez pomoći muškog kolege. Njihov posao danas bio je da zamene deo mreže koji omogućava snabdevanje solarnom energijom.

NASA je još prošlog proleća planirala da sprovede "svežensku" šetnju cvemirom, ali nisu imali dovoljno odela u srednjoj veličini!

Prvi izlazak iz modula ženskog tima desio se 54 godine pošto je ruski kosmonaut izveo prvu šetnju u svemiru samo da mi dokazao da je moguće  - i da bi pretekli NASA za dužinu grudi. Današnja "ekskurzija" je, uprkos neuobičajenom nivou ispitivanja i pripreme, bila čisto profesionalna šetnja, da bi se zamenio oko 105 kilograma težak punjač baterija. Bilo ko od astronauta je to mogao da izvede, jer su svi imali sličan trening, ali je izbor pao na Koh i Meir.

- To je znak o rastućem broju žena u "bataljonima" astronauta, sporo rastućem, ali ipak rastućem - rekla je Keti Salivan, prva Amerikanka koja je hodala u svemiru 1984. godine. - Od povremenog prisustva žena, kao noviteta, u timu, ili u šetnji ili u kontrolnoj sobi sve češće se dešava da u svim ovim arenama žene dobijaju visoko-rizične zadatke, propraćene ulogama vođa.

Christina Koch and Jessica Meir

Kristina i Džesika, Foto: NASA

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: cbsnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA