Bivši istraživač NASA uverava: Detektovali smo život na Marsu pre 43 godine

NASA, tvrdi on, nije želela da se to sazna

  • 8

Gilbert Levin, glavni istraživač u Nasinom eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde "Viking" 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu "Sajentifik Amerikanu" (Scientific American) tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Crvenoj planeti.

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju. "Čini se da smo odgovorili na to pitanje", navodi Levin u članku.

U okviru eksperimenta, "Viking" je postavio hranljive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

mars, planeta

Foto: Pixabay.com

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka - što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

Baš to se i desilo, tvrdi Levin.

Međutim, drugi eksperimenti nisu uspeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

- Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života - ističe Levin.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    21. oktobar 2019 | 11:06

    Ako tako nastavite da budete pametni,uskoro bi mogli doci u situaciju da detektujete i zivot na planeti gde zivite???

  • Bihor

    21. oktobar 2019 | 09:34

    Još jedna obmana i laž,namerno plasirana .....

  • nikolas

    21. oktobar 2019 | 08:49

    JOS OD 1965 GODINE SOVJETI I AMERI ZNAJU DA NA TAMNOJ STRANI MESECA POSTOJE PIRAMIDE KOJE SU IZGRADILI ,VANZEMALJCI,ILI NEKA RAZVIJENA CIVILIZACIJA SA ZEMLJE PRE NAS!!! TO JE ISTO I SA MARSOM!!!A SAMI AMERI IMAJU BAZU NA MESECU VEC PUNIH 5 DECENIJA !!! SVE SU TO NEDAVNO I KINEZI VIDELI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA