≫ 

Svakog dana su mogle umreti zbog posla: Probale su svaki Hitlerov obrok pre njega

Do 1944. godine u Nemačkoj je bilo mnogo gladnih, a one su dobijale tri obroka dnevno i dosta retke sastojek budući da je Hitler bio vegetarijaniac, pa se njegova prehrana većinom sastojala od pirinča, testenine i egzotičnog voća

  • 1

Grupa mladih žena u Trećem Rajhu svakodnevno je živela na ivici, bavile su se poslom koji nije hteo (a ni morao) da radi svako. Bile su Hitlerove degustatorke hrane, koje su sve što je fireru dolazilo na sto pre njega probale u slučaju da ga je neko iz njegovih redova ili od saveznika hteo otrovati. Njegova dužnost bila je prava čast, čast služenja Hitleru.

One su se držale daleko od javnosti, sve do 2013. godine kada je 95-godišnja Margot Volk svoju priču podelila sa novinarom "Špigela". Sad je o životu Hitlerovih degustatorki napravljena i predstava rediteljke Mišel Kolos Bruks.

U središtu pažnje su priče o životu četiri žene koje su živele u školi pored Vučje jazbine, Hitlerovog sedišta u Drugom svetskom ratu. Kompleks se nalazio u Poljskoj.

Za tu priču rediteljka je čula sasvim slučajno, dok je s partnerom za pisanje kratila vreme čekajući let. Pitao ju je hoće li ona o tome pisati ili on.

Njoj je priča odmah bila zanimljiva, imala je sve elemente koje su ljude zanimali. Žene je Bruks prikazala kao savremene tinejdžerke koje plešu na zvukove pop muzike, ali pričaju o Frenku Sinatri, Klarku Gejblu, Hitleru i mržnji prema Jevrejima.

Majn Kampf, Adolf Hitler Foto: snyderstreasures.com

Predstava istražuje neobično razdolje istorije Drugog svetskog rata i preispituje univerzalnu temu adolescencije, ali u jako opasnom okruženju. Iako je njihov život bio prepun trenutaka u kom su strahovale za svoj život, sa svakom kašikom koju su prinosile ustima, ustvari je to bio jako dosadan posao, piše BBC.

U poređenju sa nizom ratnih iskustava drugih, njima je život bio dosta lagan i jednostavan. Do 1944. godine u Nemačkoj je bilo mnogo gladnih, a one su dobijale tri obroka dnevno i dosta retke sastojek budući da je Hitler bio vegetarijaniac, pa se njegova prehrana većinom sastojala od pirinča, testenine i egzotičnog voća.

- Neke su počele da plaču čim bi trebalo da jedu jer su se jako bojale. Morale smo da pojedemo sve i da čekamo sat vremena nakon toga. I svaki put smo strahovale hoće li da nam bude loše. Plakale smo od sreće jer nam je bilo drago što smo ostale žive - pričala je Volk.

Članovi SS-a servirali bi hranu, čekali sat vremena da bi videli jesu li dobro, i nakon toga hranu odneli Hitleru. Ali, između obroka devojke su samo čekale. Čekale da vide hoće li da umru ili prežive.

Koliko je poznato, nijedna od tih devojaka zapravo nije otrovana. Ali se o njima, osim onoga što je isprtičala Volk, jako malo zna. Čini se da je ona tada bila jedina degustatorka koja je preživela.

Pogledajte video: 30 godina je za njega trajao Drugi svetski rat

(Telegraf.rs/BBC/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA