Po 800 grama taina dobijao je svaki srpski vojnik: Hleb koji je srpsku vojsku sačuvao od gladi

Tain na turskom znači sledovanje

  • 6

Povodom stogodišnjice od osnovanja udruženja, Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina pokrenula je akciju da lokalni pekari peku tain – srpski vojnički hleb koji je bio najbitniji deo vojničkog obroka u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Ovaj hleb jednostavnog sastava i danas može da se umesi po originalnom receptu.

Od mešavine ražanog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto peče se hleb koji je sačuvao od gladi srpsku vojsku za vreme oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. Tain na turskom znači sledovanje. Svaki vojnik je dobijao po 800 grama dnevno. Da se i danas može napraviti po starom receptu pokazali su u pekari "Mrkšićevi salaši" u Srpskom Itebeju.

- Ovaj hleb je poseban zato što ne sadrži aditive i konzervanse već prirodno kiselo testo koje mu daje svežinu i koje je u stvari najvažniji sastojak ovog hleba. Prilikom pečenja bio je cilj dobiti što jaču koricu kako bi se duže sačuvala svežina - kaže Biljana Katić, tehnolog u pekari.

Strip vojnički hleb Tain, FOTOGRAFIJA ALEKSE ZDRAVKOVICA Fotografija ratnika Alekse Zdravkovica sa tainom pred polazak na front. Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ideja da se peče tain potekla je iz Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, koji su na ovaj način želeli da obeleže 100 godina Udruženja, koje je osnovano na prvu godišnjicu proboja Solunskog fronta. Za tadašnje njegove članove tain je bio svetinja.

I HLEB JE JEDNA VRSTA ORUŽJA

- Iz ovoga možemo da naučimo mnogo toga. Koliko su naši vojnici bili posvećeni i borbi za slobodu i koliko su cenili sve. Između ostalog i hleb. Nije bilo samo oružje i hleb je jedna vrsta oružja na taj način što je davao snagu i davao je u ovom slučaju i moral srpskom vojniku - ističe Tanja Dulović, rezervni kapetan ORVS Zrenjanin.

Karakteristika taina je da se teško kvari. U muzeju u Pirotu čuva se jedan pečen 1912, sledovanje vojnika Alekse Zdravkovića iz Pirota. Verovalo se da prvi dobijeni tain u vojsci donosi sreću, pa su ga mnogi, kao i Aleksa, čuvali kao amajliju.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • komsija

    17. septembar 2019 | 20:25

    VECNA VAM SLAVA JUNACI !!!!!!!Ponosno smo na svoje korene i dedove!!!!!!!!!!!

  • DARKO 100%

    17. septembar 2019 | 20:24

    Hteo nemac da umori Srbe gladju i da im oduzme zito misleci da ce pocrkati od gladi,u kukuruz nije hteo da dira jer je mislio da stoka to jede, ali nije racunao na to da smo mi vispren i pametan narod ,cija je skola nasih djedova i baka na prvom mestu,mi uzesmo kokuruz i napravismo kokuruzno brasno, proja spasi srpski rod,mozda nije je lako bilo jesti svaki dan ali narod je preziveo zahvaljujuci kokuruzu

  • Ja

    17. septembar 2019 | 21:02

    Verovali ili ne, ali taj isti hleb se pravi i u Nemackoj..isto sa kiselim testom, bez kvasca i aditiva...tako da biće da smo i to uzeli tj.preuzeli od njih (Nemaca)..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA