Stručnjaci otkrivaju koliko je stvarno štetno palmino ulje iz Nutele

Nutela opet diže prašinu na društvenim mrežama, ovoga puta zbog ulja za koje u kompaniji koja proizvodi ovaj krem tvrde da je ono najvažnije za njegovu prepoznatljivu strukturu

  • 14

Pre nekoliko dana na Reditu je objavljena i fotografija koja plastično prikazuje sastav Nutele, namaza od lešnika i kakaoa - kojih u njemu ima najmanje. Kao i sve što se o Nuteli pojavi na društvenim mrežama, i ova je izavala žestoke javne rasprave. Mnogi je smatraju otrovom zbog velike količine šećera, veštačkog dodatka vanilina i palminog ulja - glavnog u aferi koja je dovela u pitanje korišćenje ovog ulja i u drugim proizvodima.

VAŽNO UPOZORENJE: Nutela može da izazove rak, planira se zabrana ovog proizvoda!

AMERIKANCI PRVI PUT PROBALI NUTELU: Pogledajte kako su reagovali! (VIDEO)

Evropska agencija za bezbednost hrane istakla je da se prilikom prerade palminog ulja iznad 200 stepeni Celzijusa stvaraju kancerogeni elementi i da bi to proizvođači trebalo da izbegnu.

Stručnjaci za bezbednost hrane objašnajvaju kada i zašto je palmino ulje opasno.

U toku tehnološke obrade palminog ulja nastaje glicidoil ester masnih kiselina, a on je kancerogen i teratogen. Osim njega, u toku tehnološkog procesa kada se palmino ulje stavlja u druge proizvode, pogotovo u kompleksnijim sastavima, nastaju i druge štetne materije za koje je određena maksimalna dopuštena visina, upozoravaju stručnjaci.

Foto: visionshare via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto: visionshare via Foter.com / CC BY-NC-SA

Palmino ulje počelo da se koristi zato što su druga ulja, da bi postigla konzistenciju masnoća, morala da se hidriraju, pri čemu nastaju transmasne kiseline veoma štetne za organizam. Zato se prešlo na palmino ulje, ali tada se nije znalo šta je sve štetno u njemu. Tehnološki postupak palminog ulja ne sme se odvijati na temperaturi preko 200 stepeni, a kada se ulje stavi u neki drugi proizvod, ta temperatura mora biti niža.

Foto: brianc via Foter.com / CC BY Foto: brianc via Foter.com / CC BY

Za to vreme u "Ferreru" vode kampanju kakao bi odbranili Nutellu i kažu da je odluka o korišćenju palminog ulja, uprkos strahu za bezbednost, donesena zbog kvaliteta a ne zbog cene. Ovo ulje se koristi kako bi namaz imao glatku teksturu koja se ne može postići drugim uljima.

Međutim, prema podacima Rojtersa, mogla bi da se koriste zamenska ulja poput suncokretovog, ali troškovi bi se povećali za 22 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profa

    19. januar 2017 | 16:46

    Sve sto coveku prija ili nije zdravo ili je zakonom zabranjeno :)

  • Graciela

    19. januar 2017 | 17:33

    Vrlo me zanima, sta stavljaju u euro krem? A zanima me gde se jos dodaje palmino ulje i na kojoj temperaturi? Da li je ovo samo odluka da se najprodavaniji krem unisti ili stvarno voli racuna o zdravlju ljudi?

  • Ja

    19. januar 2017 | 16:29

    Bez obzira na sve.... Nutela mmmmmm...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA