Eksperti šokirali ljubitelje vina: Ovu vrstu crvenog vina obavezno pijte hladnu

Uprkos svemu što znate o vinima ima i jedna neobična činjenica u koji mnogi nisu verovali

  • 6

Iako nas sve vreme ubeđuju da se crveno vino pije isključivo na sobnoj temperaturi, neki stručnjaci ističu da se pun ukus nekih vrsta ipak može osetiti u punoj snazi tek kada se crveno vino ohladi.

Istraživači su otkrili da polovina ljudi u Britaniji nikada nisu probali ohlađeno crveno vino, a da samo 8 odsto njih preferira da ga pije u toplim letnjim mesecima jer misle da ih ono ne može dovoljno dobro da rashladi. 37 odsto njih pre se odlučuje za osvežavajući roze.

vadičep vino čaše za vino levak foto: pixabay.com

Dobre vesti za ljubitelje crvenog vina su da sada možete da uživate u omiljenom Pinot Noir-u i da se rashladite.

Filip Sajks, direktor Britanske škole etiketa rekao je da je ohlađeno crveno vino tajna koju mnogi ne znaju.

- Mnogi misle da je ohlađeno crveno vino van opcije, ali to nikako nije istina. Sve zavisi od vrste vina. Svetlija crvena vina poput Pinot Noir biste trebali da ohladite na temperaturi između 10 i 15 stepeni, rekoa je on.

U mnogim mediteranskim zemljama običaj je da se pije rashlađeno svetlije crveno vino i u mnogim drugim zemljama se ovo polako menja. U vrelim letnjim danima nema ništa bolje od toga da stavite flašu Pinot Noir-a u frižider i uživate u fino rashlađenoj čaši vina. Ne samo da je prijatno zbog vrućine, već ćete tako osetiti i punu aromu vina.

Porodica Luković vinarija Foto: Telegraf Porodica Luković vinarija Foto: Telegraf

Master vina, Alister Kuper, objasnio je zašto je to tako.

- Uživanje u ohlađenom crvenom vinu ne treba da zvuči kao čudna ideja. Kada razmišljate o karakteristikama voća, obično se susrećete sa svetlijim, voćkastijim crvenim vinom poput Pinot Noir: jagode, maline i višnje. To je voće u kome biste leti uživali dok ga jedete pravo iz frižidera, a isto je i sa vinom. Hlađenje vina pomaže da dođu do izražaja pune voćne note koje ga karakterišu i da zasijaju, rekao je Alister.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. jul 2019 | 11:29

    Meni se svi smeju a ja pijem crveno vino bilo koje sorte samo hladno! Ukus je fantastican i pojacan. Npr vinarija kovacevic crno, ohladite i probajte. Iznenadicete se ukusom. !!!!

  • VladimirDj

    23. jul 2019 | 12:12

    Ohladite bilo koje crveno vino i probajte! Mnogo je bolje nego neohladjeno! Sobna temperatura vam vise nece biti opcija!

  • Sudija Dred

    23. jul 2019 | 11:39

    Samo snobovi miske da znaju sve o vinima. Postoji jedno dobro pravilo koje moze da vam pomogne u odabiru dobrog vina. Koje je dobro? Ono koje bi zeleli da pijete ponovo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA