• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako skuvati pirinač, a da se zrnca ne "zelepe"? Nije "fora" u ulju, ovo treba da uradite

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najčešće se dešava da bude ili nedovoljno skuvan ili prekuvan

  • 7

Skuvati pirinač tako da svako zrno bude kompaktno ali mekano, daleko je teži posao nego što se isprva čini. Najčešće se dešava da ga prekuvamo, pa dobijemo bezukusnu kašu, ili ga pak nedovoljno kuvamo, pa rizikujemo da tvrdim zrncima polomimo zube.

Kako skuvati savršen pirinač čija se zrnca neće lepiti, niti će biti tvrda?

Postoji jedan vrlo jednostavan trik koji znaju iskusne domaćice. Ako mislite da je tajna u dolivanju ulja u vodu u kojoj ga kuvate, prevarili ste se. Iako nije naodmet da sipate ulje u šerpu, "fora" je zapravo u količini vode.

pirinac

Foto: Pixabay.com

Većina veruje da je optimalna srazmera vode i pirinča 2:1 (kako i obično piše na pakovanju), ali zapravo ova informacija je pogrešna. To je razlog zašto mnogim domaćicama pirinač bude prekuvan.

Zapravo, prava srazmera pirinča i vode iznosi 1:1, ali uz mali dodatak. Treba uračunati i da će voda ispariti tokom kuvanja, pa je tako povremeno treba dolivati.

I tu postoje neka pravila. Beli pirinač se kuva brže pa je dovoljno dodati 3/4 šoljice vode na srazmeru 1:1. Na primer, na 1 šoljicu pirinča idu 1  i 3/4 šoljice vode.

Voda kljucala voda, prokuvana, kuvanje, lonac, serpa,

Foto: Pixabay

U odnosu na beli, integralnom pirinču je potrebno otpilike duplo više vremena da se skuva, što znači da će više vode ispariti. Tako na sreazmeru 1:1 doliva se još 1 ili 1 i 1/4 šoljica vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ja

    4. oktobar 2019. | 16:49

    Sto znaci na kraju je ipak 2:1?!

    Podelite komentar

  • Miroslav

    5. oktobar 2019. | 00:29

    Ovako, pirinač isprati, isprati i isprati pa potom potopiti u hladnoj vodi pola sata-sat. Potom procediti i pirinač sipati u šerpu. Na jednu šolju pirinča ide jedna ravna kašika soli i biber po ukusu. Vode dodati da bude 2cm (širina palca) iznad nivoa pirinča. Poklopiti i uključiti na max. Kada krene pokolopac da igra (da vri jako), isključiti ringlu, otkolopiti malkice i ostaviti dok vizuelno voda ne nestane. Tada se skloni sa strane, poklopi i ostavi 5-10min. Probati na par minuta. Kada ste zadovoljni, prosto otklopite šerpu i to je to. Preporučujem sorte sa malo skroba i malo arsena (basmati, jasmin) ili paraboiled pirinče koji su lakši za pripremu ali slabijeg ukusa ( razlika je u načinu skidanja opne, ime kaže - parom dok je kod "običnih" to mehaničkim putem). Izbegavajte integralne jer imaju visoku koncentraciju arsena a minimalne nutritivne razlike u odnosu na "obične".

    Podelite komentar

  • M.K.

    4. oktobar 2019. | 20:18

    Nikad nisam imala problem uz tehniku 2:1,dakle na jednu solju rize idu 2 solje vode na dve 4 itd. integralnu rizu vise forsiram i pre sto ga stavljam da se kuva dobro ga operem da izadje škrob iz njega riza bude pravo al dente.

    Podelite komentar