Psiholog upozorava: Ovako roditelji utiču na netrpeljivost među decom koja dovodi do tragedije

Ako se na njima ne radi, trajne nesuglasice među decom mogu da dovedu i do tragičnog ishoda

  • 6
Bogdan Gajic Bogdan Gajić /foto: Facebook

Brutalno ubistvo u uglednoj šabačkoj porodici potreslo je Srbiju. Osumnjičeni za ubistvo dvadesetčetvorogodišnjeg momka je njegov četiri godine mlađi brat.

O tome zašto nastaju nesuglasice među braćom i sestrama, porazgovarali smo sa psihologom Aleksandrom Janković. Pitali smo je šta roditelji treba da urade na prve znake netrpeljivosti između dece...

- Roditelji moraju da rade na prevenciji znakova neslaganja između braće i sestara. Međutim, ako ona već postoji, onda mora da se ozbiljno i konkretno razgovara sa decom - šta je to što im predstavlja problem, zbog čega nastaju konfliktne situacije, itd. Čest razlog tome je borba dece za roditeljsku ljubav i pažnju - ističe Aleksandra u razgovoru za "Telegraf".

Ignjat, Bogdan Gajic Foto: Facebook/Ignjat Gajic

Kako kaže, favorizovanje jednog deteta i te kako može doprineti netrpeljivosti.

- Da li će netrpeljivost nastati zavisi i od toga kakav je porodični sistem jer jedno dete može biti roditeljski "favorit", pa se drugo oseća ugroženim, nezanimljivim i pokušava da na bilo koji način dođe do roditeljske pažnje i interesovanja. Iz ovoga proizlazi da treba obratiti pažnju koliko roditelji svojim stavom izazivaju napetost među decom. Ono što obavezno treba izbegavati je poređenje dece u smislu "tvoja sestra je uspešna i postigla je to i to, a ti ne možeš ni ovo osnovno", itd. Ne treba dovoditi do situacija u kojima se oni međusobno bore, mada je to često neminovno - smatra Aleksandra.

Ignjat Gajić Zbog netrpeljivosti među braćom u Šapcu je izbila porodična tragedija / foto: Telegraf

Stav roditelja je ovde od vitalnog značaja jer oni moraju da se preispitaju koliko su doprineli konfliktima jer deca reflektuju ono što roditelji svojim stavom prave, pa starija braća i sestre često misle da su "glavni" i "superiorniji" u odnosu na mlađe.

- To se dešava zato što je prvo dete uvek na određeni način privilegovano jer je prvo bilo samo s roditeljima i imalo je svu pažnju. Ako je duže bilo jedinac, to je i njegova pozicija ekskluzivnija. Međutim, prvo dete je možda imalo svu pažnju, ali je ujedno imalo i razna opterećenja u smislu da je probijalo led za mnoge stvari, pa je mlađem detetu život često bio lakši jer su roditelji već sve to jednom prošli - zaključuje psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za "Telegraf".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avram

    22. avgust 2019 | 13:42

    I ova je strucnjak do moga , neka se drzi setanja kucica po Pasterovoj to joj vise lezi .

  • Јасмина

    22. avgust 2019 | 14:24

    Драга моја,све научено сте лепо срочили,али ово је живот и некад се измакне контроли.Некад родитељи нису криви,јер су правилно васпитавали своју децу.Некад нису ни свесни да им дете има психчких проблема...

  • SVM

    22. avgust 2019 | 15:56

    Neka mi Bog oprosti,sto to pominjem i svi sveci krasni. Sta moze da se predvidi i vidi. Sta moze da se uradi i ako se vidi,prazne price. Ja sam starija garda pa se secam sta uradi njena cerka. A i tada je bila poznati psiholog. Nema prepoznavanja kada neko hoce da digne ruku na sebe ili drugog. NAZALOST, tako je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA