≫ 

Svi moji prijatelji imaju decu i to čini da se osećam izopštenom. Šta da radim?

"Pokušavam da skrenem razgovor na drugu temu, ali se uvek nekako vratimo na bebe"

  • 10

Marijana ima 34 godine i četiri bliske prijateljice sa kojima se druži od fakultetskih dana. Uvek su tu jedna za drugu, ali je Marijani od prošle godine postalo teško da se s njima poveže jer su sve četiri dobile decu. Njiihova grupa na WhatsApp-u odjednom je postala "savetovalište za mame" i Marijana jednostavno ne može s tim da se poistoveti...

- Još uvek ne znam da li želim decu. Suprug me ne pritiska. Osećam se izostavljeno, zbunjeno, a počinjem i da osuđujem. Nesposobna sam da doprinesem na neki način, a kad to i pokušam - shvatam da je neiskreno. Pokušavam da skrenem razgovor na drugu temu, ali se uvek nekako vratimo na bebe.

Ne želim da izgubim svoje drugarice, ali se osećam marginalizovano, kao da propuštam najbitniju žensku svrhu. Kako da se izopštim, a da ne ispadnem preterano dramatična? - pita nas Marijana B. iz Obrenovca. 

Devojke, najlepše devojke na svetu, Sreća,  osmeh, Prijateljstvo, Prijateljice, Drugarice

Foto: Profimedia

Odgovor: Ovo je definitivno problem i saosećamo sa vama. Kroz godine smo emotivno postali veoma osetljivi. Vidimo prijatelje istih godina koji se venčavaju i razvode, dobijaju decu, varaju... sve je to deo života. Nešto nas posebno dotakne i povredi, a nešto ne bi trebalo uopšte jer predstavlja normalni tok života.

Kako postajemo zreliji, ono što biramo da radimo na različite načine nas izopštava od porodice i prijatelja. U jednom trenutku svi moramo da se podvrgnemo nezavisnom putu i da se trudimo da sebi napravimo dobar život.

Svi pokušavamo da izgledamo isto, da se ponašamo isto, slušamo istu muziku, nosimo istu odeću i frizuru. Kako postajemo individue sa svojim verovanjima i idealima, nesigurnostima i netolerancijom, više ne osećamo ni pritisak da se uklopimo. Dođete do stadijuma kad vaši prijatelji nastavljaju sa svojim životom i ulaze u novo poglavlje, bilo da su to poslovni poduhvati, politička uverenja, ljubavna privrženost partneru ili roditeljstvo.

Pretrcavanje ulice, dece, roditelji, van pesackog

Foto ilustracija: Shutterstock

Istina je da roditeljstvo čini da postanemo dosadni jer nam oduzima vreme u potpunosti. Iz ovog razloga, drugima, koji se još nisu oprobali u ovoj ulozi, čini teškim da budu u takvom okruženju.

Rekli ste da niste sigurni da li želite decu i to je odluka koju donosite SAMO vi i vaš suprug. Možda još niste spremni na takav poduhvat, ili roditeljstvo jednostavno nije za vas, pa vam postaje neizdrživo jer ste podložni psihološkoj šteti koje donose izbori onih oko vas.

Mislimo da vas ne zamaraju odluke vaših prijatelja da imaju decu, već vaš lični nedostatak odlučnosti - da li želite da imate dete. Kako bismo u potpunosti shvatili svoj život, treba da se nakratko udaljimo. Za svakoga od nas to je lična putanja puna odluka i prepreka.

Pretrcavanje ulice, dece, roditelji, van pesackog

Foto ilustracija: Shutterstock

Dok su vaši prijatelji zadubljeni u roditeljstvo, a vi pokušavate da donesete odluku, nemojte biti uplašeni da postavite granice. Budite povremeni glas razuma u WhatsApp grupi. Neće mnogo vremena proći pre nego što vas život vrati u korak, ili vas put koji odaberete odvede u drugačije, više stimulišuće okruženje.

Razmišljajte o tome šta zapravo želite od svog života, a ne o tome šta drugarice rade sa svojim. Prijatelji su prijatelji, čak i onda kad nam se iskustva razlikuju, pa je životni poduhvat razviti fleksibilnost i strpljenje za trenutke u kojim "posustajete".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    25. avgust 2019 | 15:27

    Mislim da su te tvoje prijateljice zapravo neprijateljice,jer mogu sa tobom da pricaju o milion drugih stvari osim dece a kao.da namerno biraju tu temu,sto je vrlo ruzno od njih,prosto.ti prkose,otkaci ti njih lepo

  • Brankica

    25. avgust 2019 | 13:49

    Osoba je najlepsa kad je svoja i karakterna a ne karikatura . Ako si drugacija od ostalih ti nisi kopija, imas stav. Nek su sva deca ziva i zdrava ali ako ja nemam to znaci da sam srecna ovako. A druzicu su samo sa ljudima koji to postuju kao sto ja postujem njihovu decu. Srecni ljudi zive svoj zivot a nesrecni se bave tudjim zivotima. 😉😍

  • Dragana

    25. avgust 2019 | 14:10

    A sta cekas?ako se u tim godinama nisi nazivela sama sa sobom i nisi za dete onda si ti samoziva lujka koja bi da bude centar i muza i prijatelja i rodbine po meni ti si nesazrela sebicna mamina cerka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA