≫ 

Evo zašto je važno da budete roditelj koji podržava, a ne onaj koji pritiska svoje dete

Ako u nečemu ne uživaju, iako imaju talenat za to, nemojte ih terati da to nastavljaju ako ne žele

  • 1

Većina nas veruje kako ima briljantnu decu. Možda je to iz razloga što mislimo da smo im preneli samo svoje pozitivne osobine.

Međutim, u poslednje vreme imamo sve više prilika da primetimo pojave zbog kojih se zapitamo - gde je granica između roditelja koji podržava i onog koji pritiska svoje dete?

Roditelji prolaze kroz prvi dan škole i razna dečja interesovanja koja su se pretvorila ili nisu u hobije. Te neprekidne promene često umeju da izmore. Ali, deca i treba da pokušaju i probaju razne stavke ako su za njih zainteresovana, a mi možemo da se nadamo da će se na određenoj i zaustaviti i posvetiti joj se.

Nemojte pritiskati svoju decu. Ali, kad u nečemu ne pobede nemojte im ni dozvoliti da od toga lako odustanu, jer naporan posao je potreban u svakom podvigu. Međutim, ako u nečemu ne uživaju, iako imaju talenat za to, nemojte ih terati da to nastavljaju ako ne žele. 

Djak prvak, decak, skola, prvi razred, ucionica, tabla Foto: Shutterstock

Odlučnost, timski rad i zabava je ono čemu deca treba da streme i da ih za to, kao roditelji, motivišete. Dajte im podršku za sve što ih interesuje, pokušajte da ih inspirišete, a ne da ih kudite.

Svi smo videli roditelje koji svoju decu vidno izdvajaju pred drugom decom, koji pričaju s trenerima i pitaju ih zašto njihovo dete nije dovoljno dobro da bude u utakmici.

Treba da budemo ponosni kad našu decu vidimo kako vredno rade, kako se trude, kako se ponovo podižu jer su prethodno doživela pad, i kako se raduju uspehu svojim vršnjacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamita

    13. septembar 2019 | 19:57

    Aki ih roditelj ne podrzava trazice tu podrsku od nekog sa strane a onda vise nema bliskosti sa roditeljem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA