≫ 

Dr Branimir Nestorović otkriva ko se bolje snalazi u školi - deca iz privatnih ili državnih vrtića

Česta polemika među roditeljima u Srbiji je da li je bolje dete upisati u privatni ili državni vrtić...

  • 7

Najbezbrižniji deo detinjstva kako za roditelje tako i za decu, mališani provode u vrtićima. Tek s polaskom u školu deca doživljavaju veliku tranziciju jer njihov život više nije samo igra. Neka deca polazak u školu dožive teže od drugih, a mnogi roditelju u Srbiji smatraju da su to ona koja su išla u privatne vrtiće, gde su bili ušuškani u malom kolektivu.

Da li je zaista istina da se deca iz privatnih vrtića teže snalaze i adaptiraju na školske usolve pitali smo dečijeg pulmologa doktora Branimira Nestorovića koji je samo za "Telegraf" objasnio prednosti velikog kolektiva za našu decu.

Vaspitači, deca, vrtić

Telegraf.rs

- Broj kontakata koji se ostvaruje ne može da se izmeri na taj način nego kvalitetom tog kontakta. Nije bitno koliko ih ima nego kakvi su kontakti među decom. Ako je vaspitačica druželjubiva i ima visoku empatiju prema deci potpuno je sve jedno koliko ima dece, da li četvoro, petoro ili dvadesetoro, tridesetoro. Možda su deca iz privatnih vrtića razmaženija, ali ne zato što ih ima manje nego zato što su roditelji iz "visokog društva" i naviknuti su da su izuzeti, da imaju bolje uslove i povlašćen tretman. Mislim da je pre taj efekat nego mali kolektiv. Deca srednjih slojeva su komunikativnija i bolje se snalaze generalno jer imaju potrebu da se snalaze. Ona nemaju prokrčen put kao deca iz visokih slojeva. Taj efekat se u sociologoiji naziva pripitomljavanje, što znači da kada neko živi u "svili i kadifi" on ne razvije prirodne reflekse, jer nema potrebe za tim, neko je sve umesto njega završio. Deca iz državnih vrtića se snalaze bolje ne zato što je velika grupa iz koje dolaze već zato što moraju da se snađu, kaže dr Nestorović.

Školski pribor cene

Foto: Pixabay/Pexels

Budući da mnogi roditelji ističu važnost malog kolektiva, pitali smo doktora Nestorovića da nam kaže koje su prednosti velikog kolektiva.

- Bolja stratifikacija dece. Deca bolje nađu svoje mesto u velikom kolektivu. Oni instinktivno pronađu svoje mesto, neki postanu lideri, neki postanu dobri članovi grupe, neki remete pravila ponašanja. U velikim koletivima se bolje stratifikuju, bolje se odvoje. U maloj grupi je lako postati lider i slabić. Veće grupe su bolje i zato što su deca u njima češće bolesna što će im izgraditi bolji imunitet, zaključuje dr Branimir Nestorović koji prednost daje velikom kolektivu.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    17. septembar 2019 | 13:21

    Odavno privatni vrtici nisu samo za decu iz visokih slojeva. Moje dete je islo u privatni vrtic, odlicno se uklopio u kolektiv kada je krenuo u skolu, kao i svi njegovi drugovi iako su svi otisli u razlicite skole. Njihova prijateljstva jos uvek traju iako je proslo od tada 3 godine. Nisam impresionirana ponasanjem koja su deca u njegovom odeljenju donela iz drzavnih vrtica a i ne vidim da su redje odsutni zbog bolesti nego moj sin

  • Putin

    17. septembar 2019 | 13:21

    Pitate pulmologa o socijalizaciji dece... ajd da je nesto iz njegove struke ali ovako ne vidim sta to on moze reci sto vecina nas normalnih roditelja ne zna. Neka se drzi on alergija...

  • Džoni

    17. septembar 2019 | 13:23

    Doktore a šta sa vršnjačkim nasiljem u školama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA