≫ 

Šta da radite ako u inostranstvu izgubite pasoš ili platnu karticu?

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, a uprkos velikoj želji da na putovanju sve prođe onako kako treba, gubljenje isprava ili novca su, nažalost, mogući

  • 2
Srpski pasoš, avion, Srbija, svet Foto-ilustracija: freeimages.com flaivoloka/spanishwor, Telegraf

Gubljenje dokumenata na letovanju nimalo nije prijatno, pogotovo kada se dogodi u inostranstvu.

Po sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u našu državu. Ukoliko se našim građanima desi da budu pokradeni ili da izgube važna dokumenta, novac ili platne kartice, prvo je potrebno obavestiti policiju zemlje u kojoj su te od njih zatražiti potvrdu o prijavi gubitka ili krađe dokumenata.

Veoma je bitno znati broj izgubljene isprave jer u pojedinim zemljama ne žele da izdaju takvu potvrdu ukoliko turisti ne znaju tu informaciju. Zbog toga je korisno imati kod sebe foto-kopiju bitnih dokumenata ili znati broj napamet. Poželjno je imati kod sebe barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko je ukraden ili izgubljen pasoš. To je bitno radi identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu zbog izdavanja putnog lista s kojim se pokradeni građani mogu vratiti u Republiku Srbiju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova podsećaju na to da se s putnim listom ne može putovati u druge zemlje, nego on važi samo za povratak u Srbiju. Na sajtu Ministarstva je naglašeno da u većini zemalja s kojima Srbija ima bezvizni režim on ne važi za putne listove te je, pre povratka u Srbiju, potrebno pribaviti vize zemalja kroz koje će se prolaziti.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je naglašeno da oni koji prelazi unutrašnju granicu Šengenskog područja i ulazi na teritoriju bilo koje zemlje potpisnice bez putne isprave čine prekršaj.

Srpski pasoš, putovanje Foto: pixabay.com, Telegraf

Za takav prestup je predviđena kazna u iznosu od 200 evra do 1.200.

Ako našim građanima nestanu ili budu ukradene platne kartice, potrebno je što pre prijaviti krađu svojoj banci te ih stornirati. Ukoliko u inostranstvu ostanu bez novca te nemaju kako da se vrate kući, njihova rodbina ili prijatelji mogu biti od pomoći te uplatiti novac na račun najbližeg diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

Taj novac će biti isplaćen na ruke našim sugrađanima, a detaljne informacije o načinu slanja novca prijatelji i rodbina mogu saznati obraćanjem Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

Na internet stranicama tog ministarstva dati su telefonski brojevi i elektronska adresa svih diplomatsko-konzularnh predstavništava Republike Srbije te se pre puta savetuje da se pomenute informacije za svaki slučaj zapišu, piše Dnevnik.rs.

VIDEO:  Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA