≫ 

Crna Gora iz ugla hrvatskog turiste: "Naš novac na obali u komšiluku vredi tri puta više"

Hrvatski novinar Tomislav Čadež posetio je Crnu Goru

  • 21
herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv

foto: pixabay.com

- Igalo, turističko mesto na ulazu u Bokokotorski zaliv, šetalištem uz more povezano je sa Herceg Novim. Šetnja traje 45 minuta i ugodna je uveče ili noću. Nigde smeća, nigde preterane buke, tu se još uvek klinci masovno okupljaju na pesku, a iznad njih stotine restorana i restorančića, kafića - piše novinar Jutarnjeg lista Tomislav Čadež.

Obilazeći crnogorsku obalu, on navodi da je pristup moru moguć svuda.

- Teče gotovo ničim prekinuta plaža, uska i samo na mestima divlja, a sve ostale deonice opremljene suncobranima, ležaljkama, tendama, među stablima, divovskim čempresima, borovima, velikim grmovima kamelije, mesta s hladovinom i bez nje - opisuje Čadež.

Kada je reč o cenama, novinar i crnogorski turista, ističe da su značajno pristupačnije nego u susednoj zemlji.

“A cene kao da ti se novčanik odednom utrostručio. Evo primera, hamburger sa pomfritom za dva eura ili supa, glavno jelo, dezert, piće za pet eura - prenosi Jutarnji list.

Čadež piše i da Crnogorci zakon i propise poštuju kao Švajcarci.

-Nema šanse da ne dobijete račun. Svi se drže propisa i zakona kao u Švajcarskoj. Duž cele rivijere, s tek nekoliko većih hotela, koju krase čak i stambeni neboderi, tačno u jedan iza ponoći prestane muzika i više nigde ne možeš popiti piće. Ima jedna ili dve diskoteke, jedna ili dve benzinske stanice koje rade celu noć, ali noćni život kao takav očigledno je stavljen u drugi plan”, piše Čadež.

herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv

foto: pixabay.com

Boraveći u Herceg Novom, on uočava da nije preglasan primorski grad, te da je njegova arhitektura obimna i značajna. Kanli kula, kako naglašava, predstavlja poseban doživljaj. Ističe se i po jeftinom obilasku koji košta tri eura, dok turista koji želi da poseti dubrovačke zidine treba da plati 27 eura, odnosno 200 kuna.

- U Herceg Novom za stepenice kažu skale, jednako kao i u Dubrovniku, domoroci su zapravo pitomi primorci, stešnjeni još opakijim brdima nego li Dalmatinci, sve te preplavljuje i zelenilo i more i nakon nekog vremena teško ti je poverovati da nisi kod kuće. Nekako su mi čak i miliji ovdašnji turisti, među kojima nema mnogo njih izvan Balkana, jer se svečanije drže, manje su zahtevni i bučni”, piše Čadež.

Novinar Jutarnjeg lista navodi i da su cene smještaja zapanjujuće niske u poređenju sa hrvatskim.

- Dok kod nas za bolji apartman ne možeš proći ispod 100 eura, ovde jedva da i možeš pronaći toliko skup smeštaj. Najluksuzniji hotel u Igalu košta toliko da je usred sezone noćenje sa doručkom za dve osobe 1.000 kuna. Cene u privatnom smeštaju se kreću od deset eura naviše. Ukratko, četvoročlana hrvatska porodica može ugodno letovati na Crnogorskom primoru sedam dana za petsto eura”, ukazuje Čadež.

Kada je reč o taksi prevozu, od Herceg Novog do Igala košta četiri eura. Po jeftinoći se ističu i crnogorski trgovački lanci, kao i kafa.

- Kapućino u Herceg Novom triput je jeftiniji nego u Dubrovniku. A da ne govorimo o smeštaju. On je i četiri puta jeftiniji. Ljudi su skromniji i rekao bih, ljubazniji nego što smo navikli kod kuće. Uopšte nije loš aranžman uzeti letovanje u Herceg Novom pa iz njega posetiti Dubrovnik. Jedan dan vanrednih troškova bi svaki turista mogao da podnese”, zaključuje Čadež.

VIDEO Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sims

    20. avgust 2019 | 17:22

    Daleko vam lepa kuća i jednim i drugim Komšijama za vas su Grci iznislili more...

  • MME

    20. avgust 2019 | 16:44

    I onda dodje Srbijanac i kuka kako mu je to sto je ovaj naveo skupo,i pise po portalima bajke o Grckoj! Skupo zemljace kad radis za 250e a stranac za par hiljada!

  • Dusan

    20. avgust 2019 | 17:26

    Crna Gora mnogo lepa...a sad udarajte minuse vi sto mrzite:)a mi cemo da uzivamo:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA